Menő holland sokszínűség. - A debreceni MODEM-ben múlt héten pénteken nyílt Erwin Olaf-fotókiállítást és a Szépművészeti Múzeumban ezen a héten pénteken nyíló Rembrandt és a Holland Arany Évszázad Festészete kiállítást (több mint 170 festménnyel, köztük 3 Vermeer- és 20 Rembrandt-képpel) ajánlja a VH olvasói figyelmébe Gajus Scheltema holland nagykövet, akivel a jelenleg is folyó DACS – Hollandia, királyság! nevet viselő fesztivál kapcsán beszélgettünk.

 
Hugo Gajus Scheltema_holland nagykövet - Fotó: Kovács Attila, MTI

„Szeretnénk, ha a művészet párbeszédet nyitna a művészek, az emberek és az országok között, ami alatt az egymásra figyelést, kölcsönös elfogadást, elismerést és az egymástól tanulást értjük. A Rembrandt-kiállításban megjelenik a XVII. századi világ kísérletező szelleme, kíváncsisága, toleranciája. A modern holland dizájnban pedig felfedezhetik a hollandok konceptuális, egyben gyakorlatias és újító szellemiségét” – mondta lapunknak a nagykövet, aki maga is fontos szerepet vállal a kulturális párbeszéd megteremtésében. – „A művészet – különösen a modern művészet – célja, hogy érzelmeket váltson ki és vitákat generáljon. Mi, hollandok szeretünk provokálni, vitázni, nem csupán a vita kedvéért, hanem hogy megkérdőjelezzük a bevett értékeket, és új megközelítéseket keressünk. Úgy gondoljuk, ebben menők vagyunk, de erről is lehet velünk vitázni!”

A fesztivál Hollandia sokszínűségét, a múltját és a jövőjét, vizuális és előadó-művészetét, a klasszikust és a provokatívat egyszerre hozza el Magyarországra, részben magyar kezdeményezésre, és számos magyar alkotóval együttműködve.

A nagykövetet arról is kérdeztük, vajon szokásához híven biciklivel megy-e el a fesztiválra: „a budai hegyekben lakom, ahonnan könnyebb legurulni, mint feltekerni, de azért néha találkozhatnak velem Pesten is. Biciklizve nőttem fel. Örömmel tapasztalom, hogy lassan az itteni autósok is kezdenek megszokni bennünket.”

Címkék: kiállítás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!