„Egy olyan hely, ahol a gyerekeknek foglalkozásokat is tartanak, és bevezetik őket a mese világába” – foglalta szavakba óhaját Kányádi Sándor épp egy éve, a vasárnap – Benedek Elek születésének évfordulóján, a magyar népmese napján – ünnepélyesen megnyíló, de csak keddtől látogatható Mesemúzeum és Meseműhely szintúgy ünnepélyes alapkőletételekor.

A Tabánban valóságos mesebirodalmat tudhat már magának a Kossuth-díjas költő, aki lakásának ablakából rálát a Fátyol téri Elek apó kútjára, s csak pár lépést kell megtennie, hogy a Döbrentei utca 15-ös számú, most felújított háromszintes két és fél évszázados barokk épületben a Budavári Önkormányzat és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködéséből megszülető, fiókintézményként működő múzeumpedagógiai gyermekközponthoz érjen.

Az alsó szint kétszáz négyzetméterén kialakított téregységekben bár a – más népek meséinek kontextusában létező – magyar népmesék hagyományait, figuráit előtérbe állító installációk szegélyezik a meseutat („A magyar tündérmese világa” kiállítás), inkább a képzelt és képzett, lehetséges világokat tematizáló műhelyfoglalkozásokra, az interaktív csoportos játékokra, dráma- és múzeumpedagógiai, színjátszó foglalkozásokra invitálják az óvodástól kisiskoláskorú (3-12 éves) kisgyermekeket és kísérőiket. Tulajdonképpen nem új találmányról van szó, legyen bár távoli mintája a berlini Labyrinth, a buckinghamshire-i Roald Dahl Museum and Story Centre, vagy közelebbről a bécsi Kindermuseum, kicsiben az iskolai könyvtári foglalkozások hasonlóképpen működtek már a ’80-as években is. Most már azonban önálló (környezettudatos) térélményként, számos egyéb rendezvényt (író-olvasó találkozó, mesefesztivál, mesemondóverseny, játékvásár stb.) befogadó, irodalmi közösségnevelő küldetéssel bíró intézményt is igénybe vehetnek az óvodák, általános iskolák, ahol a nebulók – művészek és szakemberek részvételével – játszva megismerkedhetnek az alapvető emberi kommunikáció: a mesemondás szépségeivel. De akár mesekönyvet is írhatnak, illusztrálhatnak, vagy be is köthetnek, maguk is mesehősök bőrébe bújhatnak, mesefilmet alkothatnak. Mindezt mesés környezetben, gyermekkönyvkiadók felajánlott köteteinek lapjai közé és/vagy könyvkuckóba bújva. (A foglalkozások díjairól és időpontjairól a www.mesemuzeum.hu oldalon tájékozódhatnak.)

Címkék: múzeum, mese, gyermek

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!