Wes Anderson képzelőereje nem ismer határokat, ami az animáció műfajában duplán igaz: új filmje totálisan elszállt egotrip, egyben pengeéles politikai szatíra az autokrácia ámokfutásáról, amiről nem nehéz mai államfőkre és pártjaikra asszociálni. A legapróbb részletek bámulatos kidolgozottsága és az okosan beágyazott poénok miatt még sokadik nézésre is rengeteg felfedeznivaló marad benne, akár egy ezeroldalas böngészőben.

 

Abszurd világ, amiben a különcség a norma és emberiek az állatok.

Amennyire elragadó a cukisága, épp annyira könyörtelen ez a világ. A városból az atomcsapás és cunami által sújtott Szemétszigetre tömegesen és embertelenül száműzött kutyákról a polgármester pont úgy beszél, ahogy egyesek a migránsokról, még a szóhasználat is kísértetiesen megegyezik. Ugyanolyan fenyegető fantomellenséget csinál belőlük, aztán megsemmisíti az ebek mellé álló politikai ellenfeleit – ez sem tűnik teljesen szürreálisnak. A rendszerkritikus cserediák, Tracy (Greta Gerwig) Soros-ügynöknek is beillene, míg az iskolaújság, mint az ellenállás központja, épp olyan tehetetlen, mint a maradék demokratikus média. Mégis, csak a gyerekek tudnak a korrupt és aljas hatalommal szembeszállni, mert még van erejük és gerincük megküzdeni a zsarnoksággal. Az igazi partizánok pedig a szigeten élő, számkivetett kutyák. Pletykásak, hiúk, igazi egyéniségek, a nekik hangot kölcsönző színészek is ragyogók, Bryan Cranstontól Bill Murrayn át Scarlett Johanssonig. Az ő beszédjüket értjük, míg az emberi szereplőkét csak akkor, ha tolmácsolják, így egyértelmű, hogy mi a kutyákkal vagyunk.

Miközben fejet hajt Hajako Mijazaki egyszerre varázslatos és rémisztő anime-univerzuma előtt, Anderson a japán kultúrát leginkább illusztrációs elemként használja – figurái olykor haikukban beszélnek, a szusi-animáció megállna egy kisfilmben, az újságkivágások már-már popart műalkotások –, többnyire nem is bajlódva a fordítással. Nem mindent értünk, mégis érteni véljük, és az is teljesen rendben van, ha nem mindig tudunk eligazodni ebben az abszurd világban, amiben a különcség a norma és az állatok bár emberiek, jóval bölcsebbek az embereknél.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!