„Legerősebb félelmeink egzisztenciális problémákhoz, nyugdíjunk alakulásához és állásunk elveszítéséhez, illetve egészségi problémákhoz, állapotunkhoz kötődnek”.

Erre jutott a Biztosítási Szemle cikke szerint az egyik biztosítótársaság, amely reprezentatív kutatást végzett. Mint írják, kevésbé vagyunk felkészülve a személyünkhöz köthető fenyegetettségekre – ilyen a nyugdíjas kori anyagi helyzet, a munkanélküliség, a betegség –, míg a vagyontárgyainkat, különösen lakásunkat többen védjük.

Forgács Attila, a Corvinus Egyetem Pszichológiai Központjának vezetője állítja: a félelmeknek nincs valamiféle általános rangsora, ha több generáción át megerősítést kapnak, öröklődnek, ha nem, akkor kialszanak. Az emberi félelemek jellemzően tudatosak, a tanult veszélyeken alapulnak; így csak részleges lehet az egybeesés a valódi és a felmérésben említett félelmek között. Ami a felmérést illeti, téves a feltételezés, hogy a biztosítási hajlandóság csak a félelmektől függ, s az is, hogy a félelmek főként a biztosítással enyhíthetők – véli a szakember. Ami az igazán erős félelmeket illeti, azok nem óvintézkedéseket, hanem egyfajta menekülési reakciót indítanak el: ennek jele, hogy biztosításkötés helyett egyre többen a biztonságosabbnak tűnő külföldön próbálnak szerencsét.

Címkék: Magyarország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!