Haja copfban, rajta vagy hároméves, kissé viseltes dzseki, alatta szürke trikó, farmer, tornacipő. – A modellek egyszerűen öltözködnek – reagál csodálkozásomat látva. Azt mondja, ezt tanulta Sütő Enikő, egykori sztármanöken iskolájában. Rácz Kitty ugyanis modell. És gépi forgácsoló.

  <h1>Fotó: Kovács Bence</h1>-
  <h1>Fotó: Kovács Bence</h1>-

Fotó: Kovács Bence

- – Kép 1/2

És a testvérét egyedül nevelő 21 éves lány a kecskeméti tanyavilágból.

– Nemcsak bájos, fotogén arca, tehetsége ragadott meg, hanem sorsa, küzdeni akarása is – indokolja Sütő Enikő, miért eltökélt szándéka, hogy pártfogoltjából keresett fotómodellt csinál.

A kecskeméti tanyavilágon élő, most 21 éves lányt édesapja mindig biztatta, legyen fotómodell, ám az ő életétől fényévnyi távolságra volt minden, ami a szépségipart jellemzi.

A manökenképző helyett gépi forgácsolónak tanult. Egy fodrásznak készülő iskolatársa kérte arra, legyen a hajmodellje egy versenyre. Ekkor ismerte meg Hajas László mesterfodrászt, aki elhívta Kittyt egy londoni Vidal Sassoon show-ra. Megint pár centisre vágták a haját, s miután a világ fodrászelitjének bemutatták a műsort, Bécsbe is meghívták a produkciót. Hanem Kitty megelégelte, hogy folyton rövidre nyírják a haját.

– Két hét alatt lenő a frizura, nehéz kezelni – indokolja, hogy miért hagyott fel a hajbemutatókkal. Ekkor lett ő családfő.

– Édesapám kiegyensúlyozott családi életre vágyott, de nem volt szerencséje a nőkkel – kezd családtörténetébe. Rácz úr két sikertelen házasság után, három gyerek apjaként ismerkedett meg Kitty édesanyjával. Harmadszor is megnősült, ebből a frigyből is három gyereke született, két lány és egy fiú. Kitty a középső, nővére 23 éves, öccse 13.

– Drogozott, utcán is állt, tizenegy voltam, mikor elhagyott bennünket – eleveníti fel anyjával kapcsolatos emlékeit Kitty. – Édesapám nem akarta, hogy intézetbe kerüljünk, nevelt, taníttatott bennünket, ápolta a nővérem, pedig ő maga is beteges volt. Azután sokévi szenvedés után tavaly tüdővérzésben elhunyt.

Egy alig hárommilliót érő, vakolatlan, kétszobás tanyasi ház, egy használt autó – ez az apai örökség. „Meg a féltestvérek, akiknek mindez kellene, bár egyszer sem látogatták édesapát”.

Segélyt hiába kért. „Azt mondták, mivel munkanélküli nővérem nagykorú, az öcsém és én nem szorulunk szociális támogatásra.” Hónapról hónapra havi 110 ezerből élnek, az öccse után járó családi pótlékból és árvaságiból, valamint Kitty szerény fizetéséből.

Kétkezi munkát végez, gépi forgácsolóként kitűnőre szakvizsgázott, tavaly egy kecskeméti hidraulikus munkatengelyeket gyártó üzemben állást kapott. Azóta hétköznap hajnal négy óra húszkor kel, jó három kilométert kerékpározik, hogy elérje a buszt, amely reggel hatra a munkahelyére viszi. Átveszi a munkaruhát, felveszi a védőbakancsot, aztán nyolc órán át többkilós rudakat rakosgat a gyártósorra. Délután ötre ér haza, ellátja két testvérét, a kisebbiktől kikérdezi a leckét, főz, mos, takarít. Este tízkor kerül az ágyba.

Mikor tavaly meglátta a fotós hirdetését, Kitty már tudta, beteg édesapjának nem sok ideje van hátra. Ez járt a fejében, amikor harmincezerért elkészítette portfolióját, és ezért fogadta meg a fotós tanácsát: induljon a közelgő helyi szépségversenyen. Második lett. Ez tavaly nyáron, húszéves korában történt. Egy másik versenyre is benevezett, azon is első udvarhölgy lett. Meghívták a 2010-es Miss Hungaryre, ott a döntőbe jutott.

Sütő Enikővel egy nyilvános szereplésen ismerkedett meg, azóta a volt manöken ingyen tanítja a szakmai fortélyokra. Mostanában ebben az iskolában tölti a hétvégeket Kitty. Nemcsak azt tanulja, hogyan öltözködjön a mindennapokban, azt is, hogyan szűrje ki azokat, akik csak látszólag kínálnak fotózást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!