Mi a legjobb a kalózéletben? A rablás-fosztogatás? Vagy a hét tenger hullámain rin­gatózás? Bármelyikre hamarabb gondolnánk, mint a sonkára. Pedig a sonkát, ahogy a Kalóz Kapitány nevű kalózkapitány állítja, csak akkor nem lehet imádni, ha az ember nem gondol rá.

 
Kalózgalopp

Így van ez a Kalózok – A kétballábas banda című gyurma-animációval is, amelyet fergeteges abszurd humora miatt a Gyaloggalopphoz hasonlított a Los Angeles Times. Akárcsak a Monty Python-klasszikusban, itt is számos idézhető jelenet akad. Például, amikor a Kalóz Kapitány és kissé szedett-vedett, de annál lelkesebb és szeretetre méltóbb bandája – köztük a Sálas Kalóz, a Köszvényes Kalóz, az Albínó Kalóz, valamint a Meglepően Domború Idomú Kalóz és társaik – fürdőkádban szánkáznak végig Charles Darwin londoni házán, miközben egy kártyákkal kommunikáló csimpánz-lakáj üldözi őket. De hogy kerülnek a kétballábasok, a nőhiánytól szenvedő Darwin, az „emberpánz” és a sonka egy asztalra? Úgy, hogy a pechjükre zsákmány helyett horogra akadt tudós világraszóló felfedezést tesz (nem, még nem azt): a kapitány kabalaállatkája valójában nem egyszerűen kövér és csúnyácska papagáj, hanem a kihaltnak hitt dodó faj utolsó élő példánya. Mivel jobb ötletük nem akad az Év kalóza cím megszerzéséhez, hőseink bemerészkednek a Brit Királyi Akadémia éves tudományos szenzáció-bemutatójára, de még a rettegett kalózgyűlölő Viktória királynő udvarába is, életük első igazi kalandjában. A csiklandós humor mellé bá­mulatosan kidolgozott, háromdimenziós látványt is kapunk. Megőrizték a kézzel formázott gyurmafigurák nosztalgikus báját, de minden apró részlet, a hajszálak, a ruhák, még a figurák szájmozgása is valósághűbb, mint a korábbi gyurmafilmekben.

A gyártó brit Aardman stúdió abban sem marad el az amerikai animációs gigászoktól, hogy a legmenőbb színészeket szerződteti filmjeihez. Mégis különös választásnak tűnik, hogy a Kalóz Kapitány Hugh Grant hangján szólal meg, bár a szinkron miatt erről az élményről többségünk úgyis lemarad. A brit és az amerikai kritikusok azonban dicsérik, a Film.com szerint öt éve nem volt ilyen jó alakítása.

Bár a filmet csak hat éven felülieknek ajánlják, az olykor brutális fekete humort még a kisebbek is lelkesen fogadják. Igaz, a poénok egy részét eleve csak a szülők értik, a gyerekek utóbb úgyis megkérdezik, ami érdekli őket. Például, miért kétballábasok azok a kalózok, akiknek csak egy lábuk van?

(Forgalmazza az InterCom)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!