Főnöknek lenni azért rossz, mert valaki úgyis a pokolba kíván. Lehet valaki a legjobb fej, már az alá-fölérendeltség miatt is akadnak ellenségei. Olykor aztán beigazolódik az amerikai mondás is, hogy mettől magasabbra mászik a majom a fán, attól inkább a fenekét látjuk, és olyanból lesz fejes, aki minimum mindenhatónak képzeli magát, miközben sötétebb, mint az Ezeregyéjszaka, viszont erőszakosabb, mint egy csorda felbőszült vízibivaly.

 
Jannifer Aniston és Jason Bateman

Kinek ne akadt volna már életében borzalmas főnöke, aki miatt gyomorgörccsel ment be a munkahelyére, majd heveny arcidegzsábával távozott a munkaidő lejártakor. Ezután pedig a család, vagy a barátok is kénytelenek voltak végighallgatni, már megint mit csinált vagy mondott az az agyamputált véglény. Persze vannak minősített esetek is, ha magának az Antikrisztusnak dolgozik az ember, mint Nick (Jason Bateman), a Förtelmes főnökök című vígjáték első számú áldozata.

Nicket már az egyetemen arra készítették fel, hogy a sikeres szakmai pályafutás titka, ha minden békát lenyelünk – mert jobb, ha megtanul veszíteni, aki a főnökével golfozik. Ám neki is szűk lesz a torka, mikor nyolcévnyi nyeldekelés után mégsem neki adják az előléptetést, amiért annyit robotolt esténként, hétvégeken, de még imádott nagyanyja halálakor is. Főnöke, Mr. Harken (a zseniális ősgonosz, Kevin Spacey) pedig kéjes élvezettel ragad meg minden lehetőséget, hogy megalázza őt. Például, visszaélve azzal, hogy alkalmazottja nem mondhat nemet, reggel 8-kor leitatja, majd nyilvánosan a szemére veti, hogy alkoholista. Ráadásul megfenyegeti, hogy ezt beírja az ajánlólevelébe is, ha valaha megpróbálna állást váltani.

Nem így Nick barátja, Kurt (Jason Sudeikis) főnöke, az imádnivaló öregúr (Donald Sutherland), akinél mindenki mosolyog, ha végre munkaidő van. Csakhogy az öreggel végez egy szívroham, és az önelégült, kretén, kokós fia veszi át a céget, aki annyira visszataszító, hogy még az őt játszó Colin Farrell is megijedt a tükörképétől. A harmadik haver, Dale (Charlie Day) sem szenvedheti főnökét, a nimfomán fogorvosnőt (Jennifer Aniston), aki szüntelen szexuális zaklatásával teszi pokollá a munkaidejét, majd kifeni maradék műkörmeit a férfi békés, boldog magánéletére is.

Mivel új munkát találni ezekben a válságos időkben nehezebb, mint megborotválni egy szappanbuborékot, a három nyominger elhatározza, hogy beteljesítik az amerikai álmot, vagyis kinyuvasztják főnökeiket. Sötét tervüket – melynek kifundálásában új ismerősük, a sitten edzett gyilkossági tanácsadó, Motherfucker Jones (az Oscar-díjas Jamie Foxx) is közreműködik – azzal szépítik, hogy nem csak magukkal tesznek jót, hanem az egész emberiséggel, ha megszabadítják a gonosztól.

Ezután igazi ámokfutás kezdődik, ahogy a három tökéletes lúzer filmekből meg krimisorozatokból vett ötleteivel próbálja megúszni a sorozatos súlyos életveszélyt, amibe keverednek. Orbitális helyzetkomikumok és hatalmas gegek tűzijátékát látjuk, atomerős alakításokkal, különösen az Antikrisztustól és két arkangyalától. Többször majd’ kiestem a szoknyámból, úgy nevettem. A pompásan karikírozott főnök-alkalmazott jelenetekben persze viszontláthatjuk saját magunkat is, akár mi meséljük folyton ugyanazt a rossz viccet, akár mi röhögünk rajta a leghangosabban. S ha esetleg a jövőben gondunk támadna a főnökünkkel, elég megnézni ezt a filmet, hogy megnyugodjunk, ennél sokkal rosszabb is lehetne. Például mehetnénk a balettbe ugrálni. 

(Forgalmazza az InterCom)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!