Vajon képes-e a színész az életben is belebújni szerepébe, és annyira azonosulni vele, hogy egy pillanatra se tűnjön elő mögüle valódi énje? Elég-e a tehetség a túléléshez?

 
Gyuriska János és Hegyi Barbara

A Hollywoodba szakadt író, Lengyel Menyhért forgatókönyvéből fergeteges komédia született 1942-ben Ernst Lubitsch rendezésében. A Lenni vagy nem lenni című film hatalmas sikerét azonban nemcsak a zseniális cselekménynek, hanem az égetően aktuális témának is köszönhette – vígjátékba csomagolt háborús propagandafilm ez a javából: aki lengyel hazafi, az ellenálló, aki ellenálló, az bátor, és aki bá­­tor, az túljár a kegyetlen, ám ostoba nemzetiszocialisták eszén.

A Vígszínházban Marton László állította színpadra a darabot, nem kevés sikerrel. A szövevényes történetben egy maroknyi színész próbál meg talpon maradni, túlélni és saját eszközeivel harcolni a varsói Nemzeti Színházban a hitleri megszállás ellen. Amikor a lengyel kormány letiltja náciellenes darabjukat, előveszik a Hamletet. Éppen akkor, amikor a német csapatok bemasíroznak Varsóba. A társulatnak pedig rendelkezésére áll egy komplett Gestapo-iroda… Bagossy Levente díszlete jól használja a teret. A tolóajtók egymásba fűzik a jeleneteket, az első tolófalra nyomott városkép azt az érzést kelti, mintha egy régi képeslap elevenedne meg; a színpad a színpadon kopott bútoraival, bombatalálatos tetejével, ósdi kellékraktárával pedig tökéletesen ellenpontozza a Gestapo decens hivatalát. A színészek egy pillanatra sem veszítik el a fonalat, miközben szerepük szerint már rég nem tudják, kik is ők valójában. Ebben Fesztbaum Béla jár az élen, aki úgy lép ki-be Hitler és Bronski szerepébe, hogy háromszor is nyíltszíni tapsot kap. Lukács Sándor egy öntetszelgő csepűrágó karikatúráját rajzolja meg, aki kizárólag színészi ambíciói miatt vág bele az ellenállók megmentésének tervébe. Be akarja bizonyítani, hogy az életben ugyanúgy képes megformálni egy karaktert, mint a színpadon, de a hiúsága elárulja.

A feleségét alakító Hegyi Barbara igazi nagyasszony, aki minden férfit az ujja köré csavar, és a leggyanúsabb hely­­zetekből is kivágja magát. Szótárában egyszerűen nem szerepel az a szó, hogy megoldhatatlan.

Gyuriska János műtéte miatt Kere­­kes József ugrott be az SS-Gruppen­führer szerepébe. Egy percig sem hisszük el, hogy ő lenne a koncentrációs táborok Erhardtja, de minden szemvillanása megmozgatja a nevetőizmunkat.

Lengyel Menyhért vágya valóra vált, a nácik itt és most tényleg agyalágyultak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!