A motiváció a tanulás és a tanítás kulcsa is. Még egy csapnivalóan rossz tanár is a leglelkesebb tanerővé válhat, ha a mellnagyobbító műtétjéhez szükséges pénzt kell összekalapoznia az iskola jótékonysági autómosójában és az év végi jutalomból.

  <h1>Rossz tanár</h1>-
  <h1>Rossz tanár</h1>-

Rossz tanár

- – Kép 1/2

Elizabeth (Cameron Diaz) bár csapnivaló példakép, akitől legszívesebben hermetikusan elzárnánk minden fejlődésben lévő kiskorút – iszik, füvezik, káromkodik, goromba, erkölcstelen, felszínes és anyagias –, nem is olyan pocsék tanár, mint a vígjáték címe megelőlegezi.

Bár didaktikai módszerei egy dominához illőek, legalább őszinte a diákokkal, szemben a sok álszent, álvigyori vagy álszigorú, valójában közönyös és unott pedagógussal. De a szexi irodalom-tanárnő húszcentis sarkú Lou­boutin cipőkben illegetett idomai, cenzúrázatlan beszólásai és viszonylagos jellemfejlődése ellenére sem jó film a Rossz tanár.

Pedig Diaz nem játszik rosszul (bár a rendező Jake Kasdan elsősorban a dögösségét domborította ki), a mindenre elszánt konkurens kolléga, Lucy Punch pedig remek ellenlábas. Punch komikai tehetségét már Woody Allen is felfedezte. A Férfit látok álmaidban című filmjében ő volt az, aki Sir Anthony Hopkinsból szánnivaló öreg tatát csinált, mint fiatal aranyásó feleség. Most idegesítő gügyögésével, mókusmakogásával, hurráoptimizmusával és (nem egészen alaptalan) üldözési mániájával készíti ki a tantestületet. Különösen a férjhez menés helyett hoppon és a tanáriban maradt, igen frusztrált kolléganőjét, Elizabethet, és a delfinfétises, galamblelkű Snur igazgatót.

A vad iszapbirkózás a két nő között akkor kezdődik, mikor mindketten rástartolnak közel s távol az egyetlen épkézlábnak tűnő pasira, az új helyettesítő tanárra (Justin Timberlake). Elizabeth közben durván hárítja a tesitanár (Jason Segel) próbálkozásait. Nem csoda, szegény Segelnek akkora feje és arca van, mint Shreknek, amin a pepiszerű frizurája se segít.

Ugyan az egykori Mickey Mouse-popsztár Timberlake a People magazin legszexisebb férfijai listájának legvégén azért ott figyel, az ő igazi szexepilje is az az Audi R8-as, amivel begurul a tanári parkolóba. Csakhogy arca lángossá lapul, ha mosolyog, és arcszőrzete ellenére sem néz ki többnek tizenötnél. Legalább tenyérbemászó zsúrpubikat jól játszik. Elizabeth az osztálykiránduláson végre rájön, hogy eltartó-kiszemeltje egy perverz, nyálas kis mama kedvence, de arra még elég jó, hogy megadja a kegyelemdöfést riválisának.

A Rossz tanár egyetlen pikantériája, hogy Diaz és Timberlake korábban évekig együtt jártak, és Diaz a filmben alaposan lealázza az exét. Ahogy mindenki mást is, ő viszont mindent megúszott. Nem a tanmese hiányzott, hanem a forgatókönyv, amelynek a közepe és a vége talán egy végzetes stúdiótűzben megsemmisült. Másképp nehéz ezt értékelni A hivatal című sorozat Emmy-díjra is jelölt, két penge tollú írójától.

Ha valaki az élete árán is ragaszkodik ahhoz, hogy megnézze a filmet, csakis feliratosan tegye, mert a fájóan elbaltázott szinkron és fordítás kilúgozta belőle a maradék poént is. Amúgy iskolapéldája annak, hogy aki az előzetest látta, mindent látott, már akár csillagos ötösre is vizsgázhat belőle.

(Forgalmazza az InterCom)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!