Miután három órával korábban még nem lehetett tudni, hogy megtartják-e Keszthelyen az Egy nyári éj mosolya című musical előbemutatóját és A funtineli boszorkány diósgyőri várbeli előadását (vagy esetleg az esőnap is elmarad), Erdőkertest választottam, ahol a Körúti Színház társulata játszotta Marcel Achard krimi-vígjátékát, A bolond lányt.

A társulat az országot járja, vendégszerepeltek már a darabbal a Budapesti Nyári Fesztiválon, Orosházán, Pakson és Mezőkovácsházán is.

A vígjáték kellemes nyáresti kikapcsolódást ígér: egy frissen Párizsba érkezett bíró teljesen egyértelmű ügyet kap. Azonban pontosan tudjuk, hogy az első látásra könnyűnek látszó ügyek valójában mindig rettentően bonyolultak.

A bravúrosan megírt darab tartalma ezzel véget is ér, de Galambos Zoltán rendező a figurák felnagyításával afféle társadalom- és politikakritikai jelentéstöbblettel látta el az előadást. Ki ne ismerne rá a mai magyar viszonyokra a korrupt, kínos incidenseket eltussolni akaró igazságszolgáltatásban?!

A vizsgálóbíró az egyetlen, aki felesége hatalom- és pénzéhsége ellenére is képes megőrizni tisztaságát, elveit „bukása” árán sem tagadja meg, afféle anti-Macbeth.

Kautzky Armand döbbenetes emberi méltóságot sugároz magából. Ő a vígjáték egyetlen tragikus figurája, aki a törvényt előbbre helyezi saját boldogulásánál, ami által karrierje és házassága megroppan, végül mégis valódi héroszként távozik.
Tökéletes ellenpontja a milliomos bankár házaspár, Beaurevers úr (Koncz Gábor) és neje (Udvarias Anna), akik a csillagot is lehazudnák az égről. Először pusztán jó hírüket kívánják megőrizni, aztán a felső tízezer berögzött mintái alapján próbálnak kievickélni a kényelmetlen helyzetekből, mígnem egyre mélyebbre merülnek a hazugságok tengerében. A bolond lány (Pikali Gerda) természetesen nem is olyan bolond. Jól ismeri a dörgést, pontosan tudja, hogyan kell mórikálnia magát, miként kell a férfiemberek fejét elcsavarni, de őszinteségén sohasem esik csorba. Józan paraszti esze nemcsak zavarba hozza, hanem le is leplezi a finomkodó nagyurakat.

Az este legnagyobb meglepetése a törvényszéki írnok, Lipták Péter személye, aki a semmilyen kis szerepből hihetetlenül összetett, érdekes karaktert gyúrt. Mint írnok mindenkinek meg akar felelni, de ugyanakkor a saját véleményét sem rejti véka alá, eljátssza, hogy a háttérbe húzódik, ugyanakkor folyamatosan – már-már irritálóan – jelen van. Nem lepődnénk meg, ha titokban III/III-as ügynökként dolgozna, de azon sem, ha ő lenne Robin Hood.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!