Mintha reneszánszukat élnék az irodalmi szalonokká bővült kávézók. A művészek szinte a nézők között játszanak, lehet velük beszélgetni, s úgy tűnik, erre a belsőséges, exkluzív hangulatra egyre nagyobb az igény.

  <h1>Szalonest a Hadik Kávéházban</h1>-
  <h1>Hutira Albin a Rózsavölgyi Szalonban</h1>-

Szalonest a Hadik Kávéházban

- – Kép 1/2

Süppedős fotelek, vagy éppen klasszikus tonettszékek, hatalmas üvegablakok, könyv- és újságlapok zizegése, kávéillat. Az eszpresszó vagy tea mellé a mini­színpadon zajló kamara-előadás vagy irodalmi témájú beszélgetés jár.

A belvárosi Rózsavölgyi Szalon április 11-én, a Költészet napján nyitott meg újra, ötvözve egy kávézó, egy irodalmi szalon, valamint egy könyves- és zeneműbolt funkcióit A Rózsavölgyi és Társa céget 1850-ben Rózsavölgyi Gyula és Grinzweil Norbert alapította, megismertetve a közönséggel zeneszerzők több tízezernyi klasszikus és könnyűzenei műveit. Mot­tójuk, nem véletlenül: minden, ami zene. A Rózsavölgyi Kiadó hiánypótló zenei témájú kiadványokat jelentetett meg, a zeneműbolt pedig Pest egyik legrégibb üzlete, amely 162 éve végzi ezen tevékenységét, de ők szervezték Debussy és Ravel budapesti fellépéseit is.

Hutira Albin 1964 és 2009 között vezette a Rózsavölgyit. Mint a tenyerét, úgy ismeri a több mint 700 négyzetméter alapterületű üzletet. „1964. április 13-án, pénteken, 13 órakor lettem boltvezető” – meséli. „1961-ben a tűz martaléka lett itt minden, az árusítás lent zajlott, fönt a saját raktárunk, a pincében pedig a Zeneműkiadó Vállalat raktára volt.

A mostani a hatodik átalakítás. Tetszik a végeredmény.” A hanglemezek, kották, híradástechnikai cikkek eladása mellett hangszerek és eszközök javítása is zajlott a közép-európai szinten is kiemelkedő mennyiségű, 160 ezer féle zeneművel büszkélkedő üzletben. „Nyugatról is szereztünk be kottákat, 1967-ben pedig az elsők lettünk a könyvesboltok forgalmát tekintve. Rengeteg dedikálást és közönségtalálkozót is szerveztünk: Leonard Bernstein, Benjamin Britten, Czifra György és a kor összes híres zenekara (Omega, Fonográf), színésze (Psota Irén, Darvas Iván) járt a Rózsavölgyiben” – emlékszik vissza a 75 éves zenemű-szortimenter.

Az új művészeti vezető, Zimányi Zsófia szerint a Rózsavölgyinek különleges az atmoszférája, az 1912-ben épített ház összhangban van a most újjávarázsolt belső térrel. „Szellemiségünk újító, de mégis otthonos, a 25 pluszos korosztályt szólítjuk meg olyan programokkal, amelyek kifejezetten idekészülnek és exkluzívak.” A napközben kávéházként, esténként kamaraszínházként működő szalon műsorán színházi és irodalmi estek, kulturális talkshow-k, komolyzenei és jazzkoncertek, könyvbemutatók és gyerekprogramok szerepelnek, a hangszerárusítás és jegyiroda mellett. Elindítják a Cimbora Klubot, a Magyar Televízió legendás ifjúsági műsorának színpadi változatát, Pár-beszéd című zenés irodalmi sorozatuk vendégei pedig Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Darvasi László, valamint Udvaros Dorottya és Érdi Tamás zongoraművész lesznek.

Juhász Anna havonta egyszer tart ingyenes irodalmi szalont a Hadik Kávéházban, általában száz, de esetenként kétszáz vendég előtt. „Szerencsém, hogy művészcsaládból jöttem, apukám költő, rengeteg irodalommal foglalkozó és művész fordult meg nálunk, gyerekként Illyés Gyula térdén lovagoltam” – meséli. „Minél több irodalmi szalon működik, annál jobb, így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Az én célom, hogy egy kávé vagy süti mellett bárki »megkaphassa« a magaskultúra különböző ágaiban tevékenykedőket, nemcsak az irodalmi élet szereplőit, hanem a társművészetek képviselőit is. Igyekszem minden hónapban olyan embereket leültetni, akik első ránézésre nem biztos, hogy összeillenek, és próbálok minden érzékre hatni: a beszélgetéshez zene és kép is társul.” Juhász Anna pályázati pénzből szervezi az irodalmi esteket, anyagi haszna nincs belőle. „A pénznél sokkal többet ér, hogy például legutóbb Konrád György jött oda hozzám, hogy mennyire tetszett neki a beszélgetés.”

A legutóbbi, csütörtöki esten több mint százan hallgatták és nézték Palya Bea, Winkler Nóra és Fabricius Gábor szerteágazó eszmecseréjét. A májusi program lehetséges témái: két művész egy családban, vagy a gyermek- és ifjúsági irodalom Cakó Ferenccel, Csukás Istvánnal és Nógrádi Gáborral. A júniusi irodalmi szalonban négy, különböző művészeti ágban tevékenykedő alkotó lesz a vendég. Szeptemberben pedig Ungvári Tamás, Spiró György és Bródy János szerepel majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!