Kevesebben juthatnak be ingyen a múzeumokba keddtől, a diákok félárú jegyet válthatnak, a családok viszont jól járhatnak. A jogszabály-módosítást szakmai szervezetek kezdeményezték, amelyek úgy vélik, hogy az indokolatlanul széles kedvezményezetti kör veszélyezteti az intézmények működőképességét.

Ma még a látogatók csaknem fele ingyen, harminc százaléka pedig valamilyen kedvezménnyel látogathatja a hazai múzeumokat, amelyeknek az ingyenes jegyek után is meg kell fizetniük az áfát. Ezért megszűnik a díjtalan belépés a főiskolai és egyetemi oktatóknak, a közművelődési intézmények szakmai munkakörben foglalkoztatott dolgozóinak, valamint a szervezetten érkező diákcsoportoknak. Félárú jegy illeti azt a legfeljebb két személyt, akik legalább két, 18 év alatti, közeli hozzátartozójukkal érkeznek. (Magyarul: családoknak jár a kedvezmény.) Az egyes intézmények maguk bővíthetik a kedvezményezetti kört, eldönthetik, hogy például az újságírók továbbra is kaphatnak-e olcsóbb, szakmai belépőt. Továbbra is díjtalan a belépés az állandó és időszaki kiállításokra a 70 éven felülieknek, valamint a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak.

2009-ben a látogatók 42 százaléka, azaz közel négymillióan ingyenesen látogatták a múzeumok kiállításait – ők, 500 Ft-os átlagos jegyárral számolva, 2 milliárd forint bevételkiesést okoztak.

A múzeumjellegű intézmények jegybevétele 2009-ben összesen 3,2 milliárd forint volt, ehhez képest a 2 milliárd Ft hatalmas kiesésnek számít – magyarázta a döntést a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A Szépművészeti Múzeum esetében például a csoportosan érkező diáklátogatók száma megközelíti az 53 ezret. Az ebből származó bevételkiesés 42 millió forint.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!