Metallica, Papp László Budapest Sportaréna, április 5.

  -
  -
- – Kép 1/2

Egy szemétdombra szültek, / De ők is kikészültek” – énekelte Robert Trujillo basszusgitáros A legjobb méreg című dalt, és nem csak az első sorokat, de az egész slágert. Mindezt meglepően jó kiejtéssel és Kirk Hammett gitáros kíséretében. A Tankcsapda a mennybe ment, én pedig megnyugodtam, hogy nem a tavaszi szél árasztott vizet. A Metallica „ajándéka” a magyar rajongóknak csak a nótaválasztásban egyedi, ám a Worldwired turné minden egyes állomásán nemzeti dallal dobták föl a hangulatot – Prágában a Jožin z bažinnal, Bécsben a Rock me Amadeusszal.

A 12 éves, apukája nyakában az első sorokban csápoló kis Levinek is malaca volt csütörtök este, James Hetfield gitáros-énekes (képünkön) ugyanis nem elég, hogy kiszúrta őt a 14 ezres közönségből, de örömmel is látta a 37 éves zenekar új rajongói generációjának eme ifjú tagját, és egy nagyon heavy számot dedikált számára.

Ezernyi élménypillanatát lehetne még elsorolni a világ legnagyobb metálzenekarának koncertjéről tudósítva, de amiről feltétlenül szólni kell, az a látványvilág, a zenén túli show, amely grandiózussá, egyben lenyűgözővé tette a 2 és fél órás stadionprodukciót – és érzésem szerint néha el is vonta a figyelmet a mégoly kitűnő muzsikáról. [A vagyoni cenzus alapozta (értsd: borsós jegyárak) közönséget figyelembe véve ez érthető is volt.] Koreografált, fentről leeresztett pixel hiperkocka-kivetítők, többtucatnyi LED-es drón tánca, a karzatról, ahol álltam, is érezhető forróságú, színpadból kicsapó lángoszlopok…

S közben az igazi esszenciát jelentő dalok sora: összesen 18, melyek közül 7 a 2016 novemberében megjelent, legutóbbi albumról, a Hardwired… to Self-Destructról szólt. Levinek minden bizonnyal meghatározó élményt jelentett élete első Metallica-show-ja, de egy olyan veteránnak, mint én, jó pár ’tallica-koncerten edződve (a zenéjükön meg szocializálódva), a libabőrt most is a Hit the Lights, a Pulling Teeth, For Whom the Bell Tolls, a Welcome Home vagy a Master of Puppets hozta el. 

 

A zenekar ’88. szeptember 11-én lépett föl először nálunk, akkor a Pokolgép melegített nekik. ’91-ben az AC/DC előtt léptek föl a Népstadionban, majd ’93-at és ’99-et követően 2010-ben adtak koncertet Budapesten. ’88-ban 300 forintba került, a mostanira a legolcsóbb jegy 18 ezer forint volt; az állóhely 31 ezer. A gondosan kiválasztott előbanda szerepét ezúttal a norvég punk ’n’ black ’n’ roll Kvelertak töltötte be.

Címkék: koncert

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!