Gyönyörűen filmezett, elbűvölően bájos és intelligens sorozatot készített a brit ITV Gerald Durrell Korfu-trilógiájából. Hétvégi családi tévézéshez nincs is jobb a napsütötte mediterrán tájaknál és az excentrikus figurákból álló család szórakoztató szópárbajainál.

 
Durrellék - Forrás: HBO


Az anya, Louisa Durrell özvegyasszonyként négy gyerekkel vág neki a nagy kalandnak, hogy új életet kezdjen Korfun, egy idegen kultúrában, távol a merev és korlátozó nyugati civilizációtól. Ehhez azért a pénzszűkénél erősebb motiváció is kellett (Geraldnak volt kitől örökölnie kíváncsi, vakmerő természetét), még sincs idealizálva, sem leegyszerűsítve a korfui életük, noha telis-tele van varázslatos pillanatokkal, mint a tengerbe tett ebédlőasztalnál elköltött vacsora. Közben téglánként szakad rájuk a házuk, és azt eszik, amit a környékbeli erdőben és bokrokon találnak, annyira nincs pénzük. Még szerencse, hogy a második fiú, Leslie mindenre lő, ami mozog, míg az elsőszülött Larryt lefoglalja, hogy íróvá érjen (mi már tudjuk, új alapokra helyezte a regényműfajt az Alexandriai négyessel), az egy szem lány, Margo pedig elérhetetlen szerelmek után sóvárog.

Bár az önálló, eredeti gondolkodásra nevelés miatt mind a négy gyerekből kivételes és sikeres felnőtt lett, állandó viták, lázadások, az egók összecsapásai jelentették a család mindennapjait. Geraldban egy életre megmaradt a gyermeki rácsodálkozás képessége és a belülről fakadó szabadságérzet, amit ez a különleges három év adott.

A sorozat remekül visszaadja kivételes humorát is, például ahogy anyja sopánkodott már ekkor is élénk állatgyűjtő szenvedélye miatt: „Van egy tucat pókod, bogarad, teknőcöd, és egy családod. Nem kell még egy pelikán is a házba!”
 


A Durrell család korfui kalandjairól 2005-ben már készült mozifilm, Családom és egyéb állatfajták címmel, Sheree Folkson rendezésében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!