Kis fantáziával olasz dívának is képzelheti magát az, aki ellátogat a Budapesti Olasz Kultúrintézet Ruhák a filmvászonról című kiállítására.

 
Lakos Gábor felvétele

Az álmodozáshoz az „alapanyagot”, azaz a ruhakölteményeket a tárlat biztosítja, amely az Édes élet című Fellini-klasszikus hangulatát is felidézi. Anita Ekberg fekete estélyi ruhája is látható, amelyet a film egyik híres jelenetében, a Trévi kútban fürdőzésekor viselt. Korabeli divatfotókból nyomon követhetjük, miként lett az olasz díváknak szánt exkluzív haute couture-ból (magas színvonalú, nemes kivitelű ruhakészítés) pret-a-porter (kész viselet), azaz hétköznapi kollekció. Megcsodálhatjuk az olasz stílus ikonjainak – Carosa, Gattinoni, a Fontana nővérek, Schuberth és persze Valentino – remekeit. A ruhakiállítás a 10. MittelCinemaFest olasz filmfesztivál kísérőtárlata, így a mozi és a divat egymásra gyakorolt hatása is megfigyelhető a ruhákon és a filmeken keresztül.

A kiállított ruhák divatbemutatókra készült, egyedi darabok, közülük a Swarovski-csat-díszítésű, színes estélyit még Brigitte Bardot is viselte. Egy selyemzsorzsett, többrétegű redőzött ruhát pedig Fernanda Gattinoni készített Ingrid Bergmannak 1956-ban.

„Az amerikai dívák az 1950-es években kezdtek Olaszországba járni ruhát vásárolni, készíttetni, az akkor még ismeretlen olasz szalonokba. Az ízlésalakító Moda Italiano elég hamar elterjedt a tengerentúlon is” – magyarázta Gina Giannotti, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója. Varrónők kis műhelyekben, asztal fölé görnyedve varrták a csipkéket és a tüllöket. „Bármelyiket felvenném ma is” – tette hozzá Gina Giannotti, aki szerint az olasz divat azért utánozhatatlan, mert a fonaltól a szövésig, a szabástól a színekig mind eredeti és minőségi. A tárlat november végéig az olasz kultúrintézetben, a filmek pedig keddig a Puskin moziban tekinthetőek meg.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!