Az idei állami kitüntetések névsorát böngészőket érheti némi kínos meglepetés. Régi közhely, hogy a március 15. környékén kiosztott díjak odaítélése kapcsán sokszor politikai döntés születik, idén is akadtak minimum megkérdőjelezhető választások.

 
A színházcsináló Karinthy Mártont élteti az államfő és a házelnök

Táncsics-díjat kapott csütörtökön például az a Szaniszló Ferenc szerkesztő-műsorvezető, akinek Echo tévén futó Világ-panoráma című műsora ellen 2011 márciusában a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda bejelentést tett, majd a Médiatanács 500 ezer forintos büntetést rótt ki a csatornára, ugyanis a műsorvezető olyan nyílt, rasszista kijelentésekkel és fordulatokkal élt, amelyek alkalmasak voltak, hogy fokozzák a roma nézőkben a kirekesztettség és megalázottság érzését. Szaniszló kitüntetése ellen tiltakozva több korábbi Táncsics-díjas újságíró is visszaküldte kitüntetését. Elsőként Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, majd Rangos Katalin és Bolgár György, a Klubrádió munkatársai, Vince Mátyás, az MTI volt elnöke, Horváth Zoltán, a HVG volt főszerkesztőhelyettese, Benda László, külpolitikai újságíró, Nej György és Márványi Péter, a Magyar Rádió egykori munkatársai, Hardy Mihály, PR-igazgató, Tamás Ervin, a Népszabadság korábbi főszerkesztő- helyettese, Pünkösti Árpád és Rédei Ferenc a lap nyugdíjas és Révész Sándor, a Népszabadság aktív munkatársa, valamint lapunk főszerkesztő-helyettese, Zalai István. Az érintettek elképzelése szerint a díjjal együtt járó pénz a MÚOSZ Szolidaritás Alapítványának számlájára kerülhet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közleményében azt írta: „Egy újságírói szervezet javaslatára Táncsics Mihály-díjat adományoztam Szaniszló Ferenc újságírónak. Ezt a döntést úgy hoztam meg, hogy nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól. Ezek mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek.” Balog szerint ezek ismeretében nem fogadta volna el az elé terjesztett javaslatot, de a jogszabályokra hivatkozva visszavonni nem tudja a díjat, csak sajnálatát fejezi ki „a rossz döntés miatt”.

Hogy a miniszter ismeri-e a nyíltan rasszista, revizionista és homofób dalairól elhíresült Kárpátia zenekart, azt nem tudni, mindenesetre a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozatának díjával tüntette ki az együttes énekesét, Petrás Jánost is. Utólag sem árt tudni: az együttes készítette a Magyar Gárda indulóját és a Jobbik rendezvényein is gyakori fellépő.

Pénteken az Országház Kupolacsarnokában adta át az idei Kossuth- és Széchenyi- díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseit Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Kossuth-díjat kapott – többek között – Karinthy Márton rendező, színházalapító igazgató, András Ferenc filmrendező, a Veri az ördög a feleségét, a Dögkeselyű és A nagy generáció rendezője, aki tizenegy éve mutatta be eddig utolsó játékfilmjét, Schubert Éva, Pap Vera, Rudolf Péter, Gera Zoltán, Mécs Károly és Oszter Sándor színművészek, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, Sajdik Ferenc karikaturista, a Pompom és A nagy ho-ho-horgász atyja, Kalász Márton, író, költő, műfordító, az MMA rendes tagja, Tornai József író, költő, szintén az MMA rendes tagja, Kubinyi Anna, gobelintervező, textilművész, Zsuráfszky Zoltán, táncművész, koreográfus, valamint az Omega együttes és a Csík Zenekar tagjai. „Fontos számunkra a Kossuth-díj, mert a velünk együtt indult, és az elmúlt évtizedekben meghatározó zenészek nagy többsége már megkapta az elismerést” – mondta Benkő László, az Omega vezetője. A zenekar legendássá vált fél évszázados művészi pályafutása elismeréseként kapta megosztva a kitüntetést. A Csík Zenekar az ítéletidő miatt nem tudta átvenni az elismerést. Az indoklás szerint az együttes tagjai sajátos hangzásvilágú, az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal ötvöző, s ezáltal új műfajt teremtő, a magyar könnyűzene nemzedékei között hidat építő, határainkon túl is rendkívül népszerű, negyedszázados művészi pályafutásával érdemelte ki a díjat.

Széchenyi-díjjal jutalmazták – mások mellett – Kovács András Péter szociológust, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos tanácsadóját és Marosi Miklós Gyula építészt, az MMA rendes tagját. Kiváló művész-díjban részesült Esztergályos Cecília, Lukács Sándor és Szacsvay László színművészek, Kárpáti Tamás festő- és grafikusművész és Keleti Éva fotóművész. Érdemes művész díjat kapott Voith Ági, Szűcs Nelli és Csurka László színművészek, Erkel László (Kentaur) díszlet- és jelmeztervező, Gulyás Gyula filmrendező, az MMA tagja, Sunyovszky Szilvia színművész (aki bár több mint 20 éve nem lép föl színészként, viszont a Fidesz elnöki tanácsosaként tevékenykedett, és Orbán Viktor személyes szóvivője is volt, illetve Fekete György MMA-vezér felesége), valamint Tillai Aurél Ede zeneszerző, karnagy.

Az idei Babérkoszorú-díjat Ács Margit író, kritikus, valamint Szőcs Géza, költő, egykori kulturális államtitkár érdemelte ki. Jászai Mari-díjas lett Cselényi Nóra jelmeztervező, Kara Tünde, Radó Denise, Csányi Sándor, Dolhai Attila, Oberfrank Pál és Sasvári Sándor színművészek. Nádasdy Kálmán-díjat idén egyedül Káel Csaba rendező kapott, a Művészetek Palotájának igazgatója, az egykori Happy End Kft. vezetője. A Magyar Érdemrend nagykeresztjét Demján Sándor, a Trigranit Fejlesztési Zrt. elnöke vehette át, a középkeresztet csillaggal – többek között – Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság volt tagja, Jankovics Marcell rajzfilmrendező-grafikus, Polgár Judit sakkozó és Széles Gábor üzletember, Békemenet- szervező, aki a Magyar Hírlap tulajdonosa is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!