Aki kedveli Fiala János Keljfeljancsi című ébresztőjét, valószínűleg nézi majd az ATV-n három hete indult tévéműsorát. Aki pedig képtelen elviselni a műsorvezetőt és sajátos stílusát, a tévében sem fogja sokáig bírni, ha csak nem épp mérgelődni akar. Pedig a Fiala – A messziről jött ember ötletes képi világa miatt is nézhetőbb, mint a legtöbb beszélgetős műsor, amely csupán rádióadás kamerák előtt.

Ahogy múlik az idő fölöttem is, egyre inkább megértem, miért irritálja Fialát a primer hülyeség, a kritikátlanság és a gondolkodás nélküli ítéletalkotás. Nehéz megállni, hogy egy gondolkodó ember az efféle hozzászólásokat ne fensőbbséggel, türelmetlenül kezelje. Vagy egyáltalán ne is hallgassa végig, hanem vállalva, hogy emiatt bunkónak tartják, rájuk csapja a telefont. Néha talán elhamarkodottan és igazságtalanul teszi ezt, de nála már kialakult egy reflex, amivel az első két szó alatt belövi, érdemes-e tovább hallgatni a telefonálót, aki kapott egy esélyt, és ha nem élt vele, az ő baja.

Rádióműsorából átemelt egy szerepet: ő „a messziről jött ember”, akinek mindent az alapoktól kell elmagyarázni. Nem a hülyét adja, csak a tájékozatlant, mintha ő lenne Maugli, aki most ismerkedik a „civilizált” világgal. A műsor első részében a pogácsasütővel, a nyugdíjas tengerésszel és Gulyás József volt SZDSZ-es képviselővel (aki a politikában jártas civil szerepében afféle kutyából lett szalonna) átbeszél olyan, sokak által használt, de nem biztos, hogy értett közéleti fogalmakat, mint a karaktergyilkosság. Nem mondhatnak csak úgy példákat, ha szóba kerül Gyurcsány, meg kell magyarázni az őszödi beszédet is. Fiala nem tűri a mellébeszélést, ahogy meg is jegyezte, miért hallgatná végig, ha valakit Amerikáról kérdez, és az Kínáról kezd neki beszélni. Akárcsak egy gyerek, addig faggatózik, míg össze nem rakja a képet, és sokszor roppant lényeglátó következtetéseket von le, míg beszélgetőpartnerei azon görcsölnek, hogy elmondhassák véleményüket. Érdekes azt figyelni, hol általánosítanak, mivel megengedőbbek, mikor politizálnak érzelemből. Csak azt sajnálom, hogy nem hallunk női véleményt.

A műsor második részében továbbra is ő a messziről jött, de már nem tájékozatlan ember, amikor kettesben beszélget politikus vendégével, ezen a héten Molnár Gyulával. Nyilván nem zárhat ki mindent az agyából, amit valaha róla hallott, de ha képes is lenne erre, akkor meg Noé bárkájánál kellene kezdeni a beszélgetést. Ahogy jönnek a telefonok, megint megküzd az értelmes hozzászólások hiányával, legtöbben csak azt akarták elmondani, mennyire rendes ember Molnár Gyula. Az egyik telefonáló azt is kifogásolta, milyen méltatlan kérdésekkel bombázza őt Fiala. Talán már túlságosan is megszoktuk, hogy a riporterek alázatosan alákérdeznek mindenkinek? Mások meg biztos azt rónák fel neki, hogy nem volt elég kemény az interjúalannyal. Fiala bele is keseredett ebbe az állandó van rajta sapka, nincs rajta sapka játszmába, talán ezért is nyomogatja olyan hévvel a gombokat, mint a buszvezető, aki becsukja az ajtót, mikor még hárman futnak a megálló felé. Pedig ha úgy nézzük, csak szívességet tesz a buszon ülőknek. Miért kéne megvárnia azokat is, akik még el se indultak otthonról?

Fiala – A messziről jött ember, ATV, csütörtökönként

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!