Unokák a polcon - A Budapest Bábszínház előadása.

 
 

Na, de lökdösődni sem szép dolog… Kolozsi Angéla a bábszínház számára írt  „nippmeséjének” konstans eleme a két unoka, egy testvérpáros állandó civódása. Akik nemcsak különböző korúak, hanem homlokegyenest más vérmérsékletűek is, ráadásul osztozniuk kell a másik miatt a szülői/nagyszülői szereteten és energián, plusz a játékokon. Csoda hát, ha állandó a veszekedés és a versengés közöttük? Az egyik nyafog és árulkodik, a másik meg csúfolódik és zsarnokoskodik.

Az alaphelyzet tehát nagyon is valóságos és mindennapi. Az Unokák a polcon darabban nincsenek hősök és főgonoszok sem. Hétköznapi lányoknak kell itt önmagukkal, saját testvérféltékenységükkel megküzdeniük.

Hogy mégis mese kerekedik mindebből, az annak köszönhető, hogy a civakodásnak következménye van, eltörik a nagyapa féltve őrzött nippjeit, a bűnért viszont bűnhődniük kell: akárcsak Nils Holgersson, ők is parányivá – nippnyivé – zsugorodnak, míg jóvá nem teszik csínyüket. Megpróbáltatásuk alatt pedig kiderül, a kényszerű, nem maguk választotta kötelék akár valódi kapoccsá, szövetséggé is válhat, a különbözőség meg kifejezetten előnyükre lehet, s erősítheti őket.

Morócz Adrienn és Spiegl Anna olyan élethű testvérpárost alkotnak, akikkel mintha csak a játszótéren futottunk volna össze.Kolozsi pedig olyan gyerekszínházcsináló, aki nagyon ért hozzá, hogyan kell olyan fontos, gyerekeket érintő problémát feszegetni, és minimális eszközökkel olyan gazdag mesét építeni köré, amely elvarázsolja nemcsak a darabbeli unokákat, de bennünket, gyerek- és felnőttnézőket is. Schneider Jankó, a darab rendezője, valamint a bábtervező, a zeneszerző és a társulat pedig remek partnere mindebben. Kell-e ennél több egy jó gyerekelőadáshoz?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!