Francia díszbemutatóval indult szerdán a 68. Cannes-i Filmfesztivál, ráadásul Emmanuelle Bercot 28 év után az első rendezőnő, akit a férfiközpontúságuk miatt sokat kritizált szervezők erre felkértek. Fel a fejjel című drámájának főszereplője, Catherine Deneuve örülhet a legjobban annak, hogy az idén megtiltották a szelfizést a fesztiválpalota előtti vörös szőnyegen, így csak a paparazzókat kell kibírnia.

  <h1>Cannes: fotózás a vörös szőnyegen - Fotó: Regis Duvignau, Reuters</h1>-
  <h1>Catherine Deneuve utálja a szelfizést - Forrás: Profimedia</h1>-

Cannes: fotózás a vörös szőnyegen - Fotó: Regis Duvignau, Reuters

- – Kép 1/2

A franciák „nemzeti kincse” harmadik Arany Pálmáját is hazaviheti az idén, ha a Coen testvérek által vezetett, Sophie Marceau-val, Jake Gyllenhaallal és Sienna Millerrel kiegészülő zsűri kegyeit megnyeri. Egy női díjazott már biztosan van: az életművéért elismert Agnes Varda francia dokumentumfilmes. Bár az idei fesztivál hivatalos mezőnye „európaibb” az előző éveknél,

Hollywood sem marad ki a filmünnepből: itt tartják a Mad Max: A harag útja, az Agymanók című új Pixar-animáció, valamint Woody Allen legújabb filmjének premierjét. Natalie Portman az izraeli–palesztin konfliktust feldolgozó első rendezésével debütál, Quentin Tarantino is megmutat egy részletet készülő filmjéből, és először vetítik a Hitchcock és Truffaut találkozásáról készült dokumentumfilmet is, mely eddig csak hanganyagként létezett.

A legjobban várt alkotások Gus Van Sant Matthew McConaughey főszereplésével forgatott, a japán öngyilkosok erdejében játszódó drámája, a Sea of Trees; a Patricia Highsmith regényéből készült, az ’50-es évek Amerikájában játszódó leszbikus melodráma, a Carol, Cate Blanchette-tel a címszerepben, A homár című sci-fi vígjáték Rachel Weisz és Colin Farrell duettjével, valamint a Michael Fassbender és Marion Cotillard által az eredeti Shakespeare-szöveggel előadott Macbeth-adaptáció – velük verseng az Arany Pálmáért Nemes Jeles László Saul fia című drámája is.

Gyűlölt a szelfizés

Franciaországban már nincsenek sztárok – állítja Catherine Deneuve, aki szerint a sztársághoz diszkréten és titokzatosan kellene viselkedni, ám ez a mai digitális korban, mikor mindenki mindent megoszt magáról, már szinte lehetetlen. „Rengeteg hírességet látunk, akiket több millióan követnek, pedig valójában semmit sem tettek az életben. Szeretem a fotókat, de gyűlölöm, hogy az emberek állandóan magukat fényképezik, és mutogatják az interneten. Mindent közhelyessé tesz. Szörnyű, ha állandóan magunkat figyeljük, mit csinálunk épp, ahelyett, hogy élnénk” – véli a francia színésznő, aki a mobiltelefont hasznosnak tartja, de a sajátját gyakran kikapcsolja, például vacsora közben is.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!