Szegedi Szabadtéri Játékok -
Giacomo Puccini: Tosca, Szeged, Dóm tér, július 1.

 
Jelenet a Toscából - Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

A Tosca mindenütt esemény, ahol szeretik az operát. A Szegedi Szabadtéri Játékok 86. évada is izgalmasan indult Puccini darabjával, mely drámai feszességével és politikai élével az 1900-as római ősbemutató óta megosztja nézőit. Sőt gyakran előadóit is zavarba hozza.

Imádom a szegedi közönséget, a Dóm téren a kezdő taktusokra várva sem lehet unatkozni. Most egy szórakoztatóan tudálékos ifjú régi Tosca-bakikkal szédítette szíve hölgyét. Régi hagyomány a bakikeresés a Tosca bemutatókon.

Ezúttal a modern olasz egyenruhájukon „magyar jelvényt” viselő rendőrök jelmezét tárgyalta izgatottan a közönség. Magam is megnéztem egy kölcsön távcsővel, s tényleg pirosfehér-zöld trikolórt viseltek a karjukon. Igaz, a Tosca 1800-ban játszódik, s a francia mintára készült első itáliai trikolór bizony még piros-fehér-zöld sorrendet mutatott.

Az előadás után meg is kérdeztem Kiss Zsuzsanna jelmeztervezőt, aki megerősítette, hogy az 1797-es ciszpadániai zászló szolgált mintául, ám a rekonstrukcióhoz jobb híján egy stilizált mai magyar klisét használtak.

A címszerepben Rost Andrea szinte hátán vitte az előadást, s húzta magával a politikai és szerelmi háromszög másik két tagját. László Boldizsár (Cavaradossi) talán jobban hagyta magát vezetni, míg Kálmándy Mihály (Scarpia) szerepe szerint is ellenállt. Emlékezetes volt még Altorjay Tamás sekrestyése, s igazán bátor szerepformálás Hrabovszky Bercel pásztorfiúja.

Hazánk legnagyobb szabadtéri színházában sokat segítettek a robotkamerák, mert így a szereplők mimikáját is láthattuk. Hasonlóan nagy segítség lett volna a kivetítőn követhető szöveg, hiszen már régen nem partitúrával és kislámpával járunk az operába.

Kár, hogy a csekély betűméret miatt a szemüvegesek nemigen tudták olvasni a vásznon futó librettót. Amilyen nagy öröm volt tavaly, hogy visszakerült a színpad a dóm elé, olyan fájó pont még idén is, hogy a játéktér kiszorult a felújított fogadalmi templom lépcsőiről. Pláne, hogy a Tosca fontos jelenetei eleve szakrális térben játszódnak. Jut eszembe, ez a tér egy nagyobb zenekart is elbírt volna.
 

A hétvégén az ABBA-musical, a Mamma Mia! is műsorra került, de az idei nyári palettán szerepel még A notre-dame-i toronyőr, az Ének az esőben és a Vízkereszt, vagy amit akartok.

Címkék: opera, színházkritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!