Nem múlhat el úgy nyár a magyar színházi életben, hogy az uborkaszezonként megélt meleg hónapokban vígjátékra ítélt, színházra éhező nézők serege ne botlana úton-útfélen egy-egy Carlo Goldoni- darabba, netán az itáliai mester komédiáinak utánérzéseibe és persze az azokkal többé-kevésbé automatikusan járó sikerre építő átiratra.

 
Könnyed nyári retró - Fotó: Takács Attila

A Belvárosi Színházban bemutatott legújabb Orlai-produkció, az Egy fenékkel két lovat is e nyári, felhőtlen szórakozást ígérő előadások sorát gyarapítja. Ám aki a Két úr szolgája című Goldonikomédia 2016-os átiratára gyanakodna az előadás láttán, ha nem is nagyot, de téved: Richard Bean darabja eredetileg a 18. századi itáliai szerző angol fordításának indult, végül – mára a Broadwayt is megjárt – új sikerelőadás született.

A Beatle-mánia hajnalán, Brightonban játszódó darab főhőse Francis Henshall (Nagy Dániel Viktor), egy zenekarából frissen kirúgott fiatalember, ki az éhen halás helyett inkább elszegődik egyszerre két, körözés alatt álló gengszterhez. Hogy sikerül-e a főnökeit kijátszania az együgyűségében nagyszerű Francisnek? Sima ügy – legföljebb egy feltámadt hulla, álruha, néhány gombafrizura és egy női szív, a feminizmus mételyétől és a szerelem vágyától egyaránt szenvedő Dolly (Fodor Annamária) esik áldozatul oltári csetlésbotlásainak. Újból bizonyságot nyer az ősi tétel: a szerelem nem kijátszható, a párok elnyerik méltó „büntetéseiket”, azaz szívük választottjait.

A Pelsőczi Réka rendezésében színpadra állított előadás legnagyobb erénye, hogy nem akar többnek látszani, mint ami: a napjainkra hangszerelt kiszólásaival, a közönséget megmozgató interaktivitásával is klasszikus helyzet- és jellemkomikumokra építő poénok orgiája a két felvonás, aminek harsányságára rájátszik a Kálmán Eszter tervezte, nemcsak a ’60-as évek és a tengerparti üdülőtelepek ízléstelenségét ironikusan megidéző díszlete és a jelmezek is.

A beatkorszak legrémesebb időszakát idéző dalbetétek már-már hűsítően hatnak a poénáradatban, kidolgozottságuk viszont a szőnyegbombázás érzetét keltve összességében kétséges marad.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!