Papp Réka Kinga: Aki kurvának áll
– Szexmunka-sztorik

 
Papp Réka Kinga: Aki kurvának áll – Szexmunka-sztorik. Kossuth Kiadó, 2017.

Azt hittem, jó lesz. Nem lett. Végig se olvastam. Nem az érdeklődés rozsdásodott el bennem, a könyv tolt el magától.

Papp Réka Kinga művének címe azt ígérte – kivéve, ha már a borítónál megbuktam szövegértelmezésből –, hogy emberekről olvasok, olyanokról, akik a testükből élnek (vagy múlt időben tették ezt). És tényleg sorjáztak a szereplők, színre lépett a lányát penészes albérleti szobából fizetett aktusok segítségével kimentő anya, a rőt, vikingszakállas „élőkamerás szolgáltatást nyújtó” meleg srác, és még sorolhatnám.

De nem emberek néztek szembe velem, hanem hősök. Nem vitás, akadnak szép számban mindennapi hősök – ha nem léteznének, becsukhatna az irodalom meg az újságírás is. És az sem kérdéses, hogy áldozatvállalás okán belecsúszni egy ismeretlen, kiátkozott élethelyzetbe, vagy épp vállalni önmagunkat, nos, ez temérdek hősiességet igényel.

Cseréljünk hát szót: nem emberek, hanem kiáltványok néztek szembe velem. A szerző – legalábbis általam kitapintani vélt – emberalakba gyömöszkölt elveinek kiáltványa. Amihez idomult a nyelvezet: a stílus olyan, mint amikor szociológusok sörrel és fontoskodással locsolnak egy beszélgetést. Félreértés ne essék: szociológus is képes emberközeli, embernyelvű könyvet írni a prostitúcióról – itt van például Munk Vera nemrég megjelent Kéjutcája. Nem vitás, figurái szürkébbek, mégsem közhelyesek, sokat adnak magukból, ha érdesebben is. A különbség talán az, hogy Munk nem a spanjait, harcostársait teszi nyomtatásba, figurái nem eszmetükrei – „csak” kíséri és láttatja őket életük egy rövid szakaszában.

Soha nem merném azt mondani, hogy Papp Réka Kinga figurái nem igazak. Csak annyit kockáztatnék meg: nem reprezentatív szereplői egy világnak, amelyhez leginkább konvencionális előítéletek és bizarr toposzok kapcsolódnak.

Ez a könyv nem egy világot mutat meg, pusztán embereket – és azt, hogy a feminizmus jó dolog, a másság értékesebb, mint a nem másság, miegymás. Szubkulturális olvasmánynak ettől még lehet kiváló.

(Papp Réka Kinga: Aki kurvának áll – Szexmunka-sztorik. Kossuth Kiadó, 2017. 208 oldal )

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!