Hyeonseo Lee és David John: A lány hét névvel. Szökésem Észak-Koreából

 
Hyeonseo Lee és David John: A lány hét névvel. Szökésem Észak-Koreából - Forrás: Profimedia

Hyeonso Lee a szerencse lánya. Vagy egy buta liba, akivel kegyes a sors. Kinek hogy tetszik. A Kínával határos észak-koreai Hjeszanban soha nem kell nélkülöznie: az apja katonatiszt, az anyja kínai csempészárukkal üzletel. Az 1990-es évek elejének brutális éhínsége is csak akkor tűnik fel neki, mikor átmegy az egyik barátnőjéhez. Éhes lesz, a barátnő tiltakozása ellenére is beront a konyhába. Ahol csak egy lábosban úszkáló zöld trutyit talál: a kevésbé kiváltságosoknak ekkor már csak főtt kukoricalevél jut vacsorára.

Majd néhány nappal a 18. szülinapja előtt a fejébe veszi, tesz egy kis kiruccanást Kínába. Egy divatos magas sarkú cipőben – amelynek az árából egy teljes hónapig ehetne rizst egy egész család – tipeg át a befagyott Jalu folyón. Majd pár nap múlva megtudja, a látogatás egy életre szól: az északkoreai hatóságoknak feltűnt a szökése, most már nincs visszaút.

A lány hét névvel jócskán eltér az Észak-Koreáról szóló beszámolóktól, hiszen a főszereplő megpróbáltatásai ott kezdődnek, mikor véletlenül elhagyja a diktatúrát. Majdnem tíz év kell neki ahhoz, hogy rádöbbenjen, a kedves vezetők nem is annyira kedvesek, és minden, amit megtanult az iskolában, hazugság volt.

Kalandok, kitérők, hamis személyik és folytonos névcserék után végül eljut Dél-Koreába, ahol egy újabb meglepetéssel szembesíti az olvasót: a déliek nem fogadják tárt karokkal a világ legigazságtalanabb rezsimje elől menekülő nemzettársaikat. Lenézik őket, és csak alantas munkákat kaphatnak. Sokan visszavágynak az önkény rendezett és kiszámítható világába.

Az életrajzi beszámolóktól eltérő módon meglepően jól megírt regény A lány hét névvel, ami anélkül gazdagítja ismereteinket a Kim-dinasztia diktatúrájáról, hogy borzalmas kegyetlenkedésekkel sokkolna.

(Libri, 2015. Ford. Todero Anna, 400 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!