Új korszak kezdődött a HIV-vírus elleni küzdelemben – egyelőre ugyan még csak az Egyesült Államokban, ahol hétfőn bejegyezték az első olyan gyógyszert, amely a fertőzés megelőzésére alkalmas, valamint múlt héten engedélyeztek egy HIV-gyorstesztet, amelyet ősztől bárki recept nélkül megvásárolhat az amerikai drogériákban – adta hírül a brit Time magazin.

A Truvada nevű tablettát – melyet a gyártó több európai országban is forgalmaz, Magyarországon azonban nem – Amerikában már 2004 óta használják a HIV-fertőzöttek kezelésére, de a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság csak most hagyta jóvá, hogy egészséges személyeknek, megelőzésre is felírhassák, miután két kutatás is bizonyította, hogy hatékony a vírus megelőzésében, különösen a koc kázati csoportokban, úgymint a HIV-fertőzöttel párkapcsolatban élők és a partnereiket gyakran cserélők körében. A vizsgálatok szerint az egészséges homo- és biszexuális férfiaknál 42 százalékkal, a heteroszexuális pároknál, ahol az egyik személy HIV-pozitív, a szer 75 százalékkal csökkentette a megfertőződés kockázatát, de csak óvszer mellett alkalmazva.

Az amerikai orvosok egy része azonban már attól tart, hogy sokan a gyógyszerben bízva lemondanak az ajánlott óvatosságról szexuális kapcsolataikban, holott a tabletta nem helyettesíti az óvszer nyújtotta védelmet. Ráadásul egy életen át kell naponta szedni (ami a jelenlegi árán évi 14 ezer dollár), és háromhavonta szükséges felülvizsgálatra járni. A megelőzés azonban még így is olcsóbb, mint a HIV-fertőzöttek egy életen át tartó gyógyszeres kezelése.

A legnagyobb amerikai AIDS-ellenes alapítvány elnöke „katasztrófától” tart: a Los Angeles Times napilapnak azt mondta, a tablettát sokan nem fogják megfelelően használni, és így még nagyobb kockázatot vállalnak szexuális életükben. Továbbá az FDA még most sem rendelkezik elegendő információval ahhoz, hogy a nyilvánosság számára elérhetővé tegye a szert. Volt ugyanis egy harmadik kutatás is, amelyet szexuális szolgáltatásokat nyújtó nők körében végeztek, és amely nem bizonyította a szer hatékonyságát. A kutatók jelenleg még abban sem biztosak, vajon a dózis nem volt megfelelő vagy esetleg a nőkre másképp hat a gyógyszer. Egy másik félelem, hogy a gyógyszer elterjedése után kifejlődhet és elterjedhet egy újabb, a hatóanyagra rezisztens vírustörzs is. Aki egészségesen szedné a Truvadát, annak azt is mérlegelnie kell, hogy ha mégis megfertőződik, kezelésében a szer később valószínűleg már nem lesz használható.

A gyógyszer egyesült államokbéli engedélyezése annyiban bizonyosan mérföldkő, hogy az amerikai támogatással működő, nemzetközi AIDS-ellenes programokban, elsősorban a fejlődő országokban is elterjedhet a használata.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!