Forradalmi változást ígérnek ausztrál kutatók a nők nemi életében. Az egyelőre tesztelés alatt álló készítmény egy orrspray formájában teheti lehetővé, hogy azok a hölgyek is átéljék az orgazmust, akik eddig képtelenek voltak a kielégülésre. A nők harmada életében még sohasem jutott „csúcsra”.

 

Anorgazmia – a szexgyilkos szó, ami nők jórészének életét keseríti meg. A fogalmilag már létező jelenség azokat a különböző lelki és fizikális okokat van hivatott körülírni, ami miatt a nők egyszerűen képtelenek az orgazmusra. Világszerte nők millió küzdenek olyan érzelmi és fizikai problémákkal, amelyek (akár egyegy alkalommal, akár hosszú távon) az örömteli szexuális aktust megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik. Állítólag életük során a nőknek több mint a felét éri olyan „élmény”, ami azután huzamosabb ideig lehetetlenné, de legalábbis kellemetlenné, netán élvezhetetlenné teszi a szexuális aktust. Egyes felmérések szerint a nők 20-30 százaléka teljesen képtelen a kielégülésre, 10-15 százalékuk egész életében egyetlen egyszer sem él át orgazmust, másik 10-15 százalékuk pedig csak rendkívül ritkán jut el a csúcsra.

Állítások szerint számukra hozhat valóságos áttörést az a készítmény, amit jelenleg ausztrál Monash Egyetem kutatói tesztelnek. Az úgynevezett Tefina tesztoszteront tartalmaz és az orrba permetezve két órán belül érzékelhető változást hoz: fokozza a nemi vágyat, s alkalmassá is tesz végül a szex beteljesülésére. Némely szakértők szerint a kezelés csaknem minden harmadik nőnek valóban forradalmi változást jelenthet, akik eddig képtelenek voltak a tökéletes szerelmi életre, ez alapvetően átalakíthatná a párkapcsolatokat. (Persze a statisztikai adatok mindig a gyógyanyagot gyártók számára kedvezőek!)

Susan Davis, a Női Egészség Kutató Program Monash University vezetője szerint, ha a kezelés működne, az igazi mérföldkő lehet a nők számára. „Ezt a gyógyszert hasonlóan kell használni, mint a Viagrát, vagyis adott alkalmakra ad hathatós megoldást” – mondja a kutató, aki szerint legtöbb segítséget azoknak jelenthet majd, akiknek a szex valóságos „házimunkává” vált, háztartási kötelességé. Szerinte ez különösen a 30 és 40 éves pároknak okozhat mindennapi konfliktust.

Ugyanakkor gondoljunk a korábbi, nők számára tesztelt ún. női Viagrákra, milyen csúfosan megbuktak az ellenőrzéseken, elsősorban mellékhatásaik, másodsorban hatásuk igazolhatatlansága miatt.

„A szexuális funkció nagyon is érzelmi kérdés és nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon a tökéletes szexuális életben is. Ez a gyógyszer pedig nem váltja ki a szív és a lélek »gondozását«, fontos, hogy az orvostudományi eszközök mellett a párok egymással is foglalkozzanak” – teszik hozzá a legfontosabbat, tulajdonképpen a termék hatásosságának cáfolatát a kutatók.

A klinikai vizsgálatok egyelőre Ausztrália, Egyesült Államok és Kanada intézményeiben folynak, várhatóan 3-5 éven belül kerülhet a készítmény a patikák polcaira, s szinte biztos, hogy csakis receptre válthatók majd ki.

A női orgazmus „zavarának” hátterében egymástól igen különböző okok állhatnak. Az alsóbbrendűségi érzés, a negatív önkép, negatív testkép, a kontrollvesztéstől való félelem. Minél inkább úgy érzi egy nő, hogy meg kell tartania a kontrollt, annál kisebb a valószínűsége, hogy orgazmust él át a szeretkezés során. Sok esetben korábbi nemi erőszak, vagy gyermekkori szexuális kihasználás áll a háttérben. nagyságrendekkel gyakoribb az orgazmus akár teljes hiánya olyan nőknél, akiknek gyermekkorát a szexualitás erős korlátozása jellemezte.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!