Molière: Tartuffe, Tatabányai Jászai Mari Színház, Városmajori Szabadtéri Színpad

 
Molière: Tartuffe, Tatabányai Jászai Mari Színház, Városmajori Szabadtéri Színpad

Szabadjára kelt nyelvezet, Parti Nagy Lajos jóvoltából, és szabadjára kelt végkifejlet jellemzi a tatabányaiak Tartuffejét, mely nem csupán a POSZT idei versenyprogramjába került be okkal, de anyaszínházában is az évad közönségdíjas produkciója lett.


„Akard önként!” – próbálja rávenni a nem kívánt frigyre Orgon saját lányát. Nemsokra rá e vakbuzgóságában elvakult családfő és a rajta gátlástalanul élősködő ájtatos, Tartuffe együttesen feszítik keresztre az IKEA-kiszerelésben érkező fa Krisztust. Orgon otthonában Tartuffe (a szereppel jól gazdálkodó Crespo Rodrigó) egy hatalmas akváriumban úszkáló hal (Krisztus- szimbólum) mögé rejtőzik. – A családtagok így nem csupán egy képmutató által irányítottak, de mind megfigyeltek is. És azt se feledjük, Tartuffe nemcsak gyomorforgatón mesteri képmutató, de hatásos manipulátor és szónok is.

A Megyeri Zoltán megformálta Orgon viszont egy jóhiszemű kedves pojáca, aki épp attól válik kártékonnyá, ön- és közveszélyessé, hogy könnyen megtéveszthető. Házában a farizeusok hiába átlátszók, mint az akvárium, könnyedén élhetnek, mint hal a vízben. Danis Lídia józanságért kiáltó szolgálója így hiába is buzdít lázadásra.

Akard hát önként, amit felülről rád kényszerítenek. Akard önként bevenni a silány maszlagot, sőt hidd el, hogy minden csupán a te érdekedet szolgálja. S azt is tudd, a hatalom számára a „konkrét probléma te magad vagy”. A gondolkodó, önálló akarattal és véleménnyel rendelkező ember.

Nem véletlen a nagyvonalú uralkodói gesztus, mely itt még Tartuffe-re is kiterjed. – A hatalom felől érkező kegy és jóindulat tulajdonképpen piti megvásárlása a szabad véleményeknek, becsületnek, s lekötelezetté tesz egy életre.

Az utolsó képben a „ti mindannyian szabadok vagytok!” hallatára azonban még örömtáncot lejtenek valahányan, mely szép fokozatosan torkollik csak elhallgattatásukba.

Körtáncuk a víz alatt végződik. Itt aztán már tényleg csupán némán tátoghatnak és kapkodhatnak némi levegő után. Egyedül az ifjú Valérnak sikerül elmenekülnie e sajátos happy endből. Ám neki is csak nehezen, itt ugyanis a vészkijárat szándékoltan be van ragadva.

Molière jól ismert komédiája az erőteljes rendezésű (Szikszai Rémusz) és remek alakításokkal teli előadásban hátborzongatón dermesztővé lesz még a Városmajor meleg nyárestjén is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!