A sztárszereposztás ugyan nem mindig jelent garanciát arra, hogy remek alkotás születik, a Vasárnapi Hírek mégis olyan legendás filmekből állított össze listát, melyeknek stáblistáján a legtöbb olyan színész szerepel, aki már a forgatásra is szupersztárként érkezett.

Oscar-díj

- – Kép 1/6

Hamlet (1996) – Kenneth Branagh Shakespeare-újragondolásai közül a Sok hűhó semmiért is rengeteg csillagot villantott, ám a Hamlethez fél Hollywoodot leszerződtették. Jack Lemmon, Kenneth Branagh (egyben a rendező), Julie Christie, John Gielgud, Robin Williams, John Mills, Gerard Depardieu, Rosemary Harris, Charlton Heston és Kate Winslet még az apróbb szerepekben is óriásiak – áradozott a New York Times –, holott a színészlegenda Gielgudnak Priamosz királyként még szövege sincs. 

A híd túl messze van (1977) – A monumentális II. világháborús filmklasszikusban a sztárokból verbuvált szövetséges erőknek három hidat kell elfoglalniuk a Rajnán, hogy ezzel végső megadásra kényszeríthessék a náci Német­országot. A heroikus kamikaze-küldetésben feltűnik Ryan O’Neal, Gene Hackman, Michael Caine, James Caan, Maximilian Schell, Liv Ullmann, Elliot Gould és Laurence Olivier, oldalukon a későbbi Oscar-díjas Robert Redforddal, Anthony Hopkinsszal és Sean Con­neryvel. 

JFK – A nyitott dosszié (1991) – Bár Oliver Stone filmjének főszereplője a később befutott Kevin Costner, a stábból Sally Kirkland, Jack Lemmon, Sissy Spacek, Joe Pesci és Walter Matthau akkorra már Oscarral elhalmozott sztárok voltak. A JFK a Kennedy-merényletet dolgozza fel egy lehetséges összeesküvés-elméletet felépítve – emiatt minden idők 5. legvitatottabb filmjének is választotta az Entertainment Weekly magazin. Feltűnik benne Gray Oldman, mint Lee Harvey Osvald, valamint Kevin Bacon, Donald Sutherland, és a későbbi Oscar-díjas Tommy Lee Jones is. 

Az órák (2002) – Három generációt, három kort és három női sorsot köt össze Stephen Daldry filmje, Virginia Woolf Mrs. Dalloway című regényén keresztül. Bár a szereplők közül csak Meryl Streep dicsekedhetett ekkorra már két Oscarral, Nicole Kidman, Julianne Moore, Miranda Richardson, Toni Colette és Ed Harris is össze tudtak adni épp tíz jelölést. A film elkészülte után pedig újabb hármat, ámbár csak Kidmannek sikerült a szobrot is elnyernie a 20. századi angol irodalom egyik legnagyobb és egyben legneuro­tikusabb nőalakjának megformálásáért. 

A játékos (1992) – Robert Altman filmjében ugyan rengeteg sztár szerepel, csakhogy többségük önmagát alakítja a filmiparról készült szatírában. Whoopi Goldberg, Dean Stockwell, Gary Busey, Karen Black, Cher, Peter Falk, Louise Fletcher, Teri Garr, Elliott Gould, Anjelica Huston, Joel Grey, Sally Kellerman, Sally Kirkland, Jack Lemmon, Marlee Matlin, Julia Roberts, Susan Sarandon, Rod Steiger és Lily Tomlin ekkorra már Oscar-díjasok voltak, míg a főszereplő Tim Robbins pár évvel később kapta meg az elismerést. 

Kilenc (2009) – Federico Fellini életrajza inspirálta a musicalt, melynek filmváltozatában a két Oscarral kitüntetett Daniel Day-Lewis játssza a szerelmes természetű filmrendezőt, Guido Continit. Bár a történet körülötte forog, az igazi főszereplők a feleség (Marion Cotillard), az anya (Sophia Loren), és a szeretők. A friss Oscar-díjas Cotillard, az isteni Loren, a csábító Penélope Cruz (akit ezért újabb Oscarra jelöltek), a dáma Judy Dench és az angyali hangú Nicole Kidman mellett Kate Hudson is megmutatta, hogy akár éneklésből is meg tudna élni. 

Glengarry Glen Ross (1992) – Al Pacinónak és Jack Lemonnak ez talán kevésbé ismert filmje, holott előbbi újabb Oscar-jelölést, Arany Glóbuszt, utóbbi pedig a Velencei Filmfesztiválon a legjobb alakítás díját is elnyerte vele. A Pulitzer- és Tony-díjas drámából készült filmben Alec Baldwinnal, a későbbi Oscar-díjas Kevin Spaceyvel és Alan Arkinnal, valamint Ed Harrisszel együtt ingatlanügynököket játszanak, akik a profit és az állásuk megtartása érdekében akár egymást is eladnák. 

Pokoli torony (1974) – Az egyik első katasztrófafilmben olyan sztárok kockáztatták az életüket a felhőkarcolóban kitört tűzvész során, mint Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway, Jennifer Jones és Robert Vaughn. Ez hozta az első színészi Oscar-jelölést az addigra már életmű-díjakkal is kitüntetett Fred Astaire-nek. Kisebb szerepben láthatjuk a Tövis­ma­darak későbbi sztárját, Richard Cham­berlaint, valamint az akkoriban profi amerikai futballista O. J. Simpsont is. 

Szemtől szemben (1995) –  A Keresztapa-filmek csak azért nem kerülhettek fel a listánkra, mert hiába volt Marlon Brando ekkorra már Oscar-díjas, Al Pacino, Robert de Niro, Robert Duvall vagy Diane Keaton ezekkel a filmekkel robbantak be a hollywoodi elitbe. Később a Szemtől szemben című krimiben elég volt az akkorra már szupersztár Pacino és de Niro mellé leszerződtetni John Voightot, Val Kilmert és Natalie Portmant, hogy az izgalmas rabló-pandúr történet bekerüljön a legcsillogóbb filmlegendák közé. 

Gyilkosság az Orient expresszen (1974) – Agatha Christie bestsellerének első filmváltozatában a kor legnépszerűbb színészei adták egymásnak a fülke-kilincset. Albert Finney játssza Hercule Poirot mesterdetektívet, mellette Martin Balsam, Ingrid Bergman, Wendy Hiller és Richard Widmark alkotják az Oscar-halmozó sztártársulatot, melynek a későbbi díjazott Lauren Bacall, Vanessa Redgrave, John Gielgud és Sean Connery is tagja volt. 

Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik (2007) – Akárcsak Kenneth Branagh, George Clooney is rendelkezik azzal a különleges tehetséggel, hogy maga köré gyűjtse a hollywoodi nagymenőket – egyben legjobb haverjait – egy film erejéig. Az Ocean’s Elevenben oldalán Julia Roberts, Brad Pitt, Elliot Gould, Andy Garcia, Matt Damon, Casey Affleck és Don Cheadle remekeltek. Az Ocean’s Twelve-ben csatlakozott a csapathoz Catherine Zeta-Jones és egy francia csillag, Vincent Cassel is. Végül az Ocean’s Thirteenben Al Pacino kapta az egyik főszerepet, így a svindlerek kalandjai közül ez sikerült a leginkább sztárdúsra.

 

A legtöbb Oscar-díjas egy filmben:

A játékos (19) Jack Lemmon, Julia Roberts, Susan Sarandon, Whoopi Goldberg, Peter Falk, Elliott Gould, Anjelica Huston, Gary Busey, Dean Stockwell, Karen Black, Cher, Louise Fletcher, Teri Garr, Joel Grey, Sally Kellerman, Sally Kirkland, Marlee Matlin, Rod Steiger, Lily Tomlin w Hamlet (6) Jack Lemmon, Julie Christie, John Gielgud, Robin Williams, John Mills, Charlton Heston w Kilenc (5) Daniel Day-Lewis, Sophia Loren, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Judy Dench w JFK (5) Jack Lemmon, Walter Matthau, Sissy Spacek, Sally Kirkland, Joe Pesci w Valentin nap (4) Julia Roberts, Shirley MacLaine, Kathy Bates, Jamie Foxx w 80 nap alatt a föld körül (4) David Niven, Frank Sinatra, Charles Coburn, Ronald Colman w A híd túl messze van (3) Gene Hackman, Maximilian Schell, Laurence Olivier w Gyilkosság az Orient expresszen (3) Martin Balsam, Ingrid Bergman, Wendy Hiller w Utódomra ütök (3) Robert de Niro, Dustin Hoffman, Barbra Streisand w +1 Decemberben mutatják be a Szilveszter éjjel című amerikai vígjátékot, melynek öt Oscar-díjas főszereplője van: Robert de Niro, Michelle Pfeiffer, Hilary Swank, Halle Berry és John Lithgow.

 

A legtöbb Oscar-jelöléssel bíró stáblista:

w A játékos (35) w Az órák (26) w Hamlet (25) w A híd túl messze van (24)
w JFK – A nyitott dosszié (19) w Kilenc (19) w Glengarry Glen Ross (17)
w Szemtől szemben (16) w Gyilkosság az Orient expresszen (16)
w Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik (15) w A tégla (15)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!