Távkapcsoló: Műkacajba mártva. Bálint Orsolya a Showder Klub április 14-i adásáról írta meg a véleményét. Nem rejtette véka alá.

Már az gyanús, ha valaki a saját poénján jobban röhög, mint a gépi kacaj – a házigazda Kovács András Péternek ez is sikerült. Ennyi kínos, szájszagú poént tőle évek alatt sem hallottam. A döglött oroszlánokat rugdosta, simongáborozott és Fábry nyomdokain járva lendvaiildikózott, ízléstelenül viccelt Berkivel, akinek „kivasalt herezacskója már lerágott csont”, és Szepesi Nikivel, aki Zuschlaggal a következő könyvét írja Meg lettünk szopatva címmel, majd Matolcsy szemén gúnyolódott.

Legalább túlzott elfogultsággal nem vádolható, mert mindenkiről volt otromba hasonlata: az LMP „a biciklis fiúk”, Vona az „Angry Birds”, Mesterházy a pedofil technikatanár, Gyurcsány meg „olyan, mint a Rubik-kocka: lehet, hogy hungarikum, de nem bírják kirakni”. Orbánt is mímelte, ahogy bepálinkázva megy háztűznézőbe, és megjegyzi, „kurvából lesz a legjobb feleség”. Noha minden közszereplőn akad kifiguráznivaló, a paródia akkor szórakoztató, ha találó is, nem csupán rosszmájú pocskondiázás.

Összemérhetetlenül intelligensebb volt Kőhalmi Zoltán egyáltalán nem személyeskedő politikai humora. Például az ötlete, hogy inkább azt kellene választanunk, akit „a legjobban nem akarunk”, és tőle levonnának egy szavazatot, bár páran így mínuszba kerülnének… Kőhalmi (és a Showder Klubot korábban elhagyó Bödőcs Tibor) kiemelkedik a dumaszínházasok mára erősen felhígult társaságából. Erőlködés nélkül dől belőle a legeredetibb humor, pedig szinte csak sztorizgat a saját életéből, ellenállhatatlan öniróniával.

Az arrogáns, korrupt politikust kellemetlenül üvöltözve eljátszó Dr. Mogács ugyan nem volt olyan döbbenetesen humortalan, mint a házigazda, de túlságosan alámegy a közönségnek, káromkodásokkal nevetést kicsikarni pedig már szánalmas.

Az erdélyi Szomszédnéni Produkciós Iroda a székely hangvezérléses telefonról szóló kabarétréfával csúcsra járatta a közönség rekeszizmait, náluk nyugodtan ki is kapcsolhatták volna a konzervröhögést. Persze az is csak akkor tűnik fel, mikor valójában nem lenne min nevetni, mégis nyomják ész nélkül, mint aki dudát kapott karácsonyra.

(SHOWDER KLUB, RTL KLUB, április 14.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!