Tavasszal avatták, szeptembertől állandó kiállítás. - Új idegenforgalmi és művészettörténeti látványossággal gazdagodott Pécs városa az idén tavasszal felavatott Középkori Egyetemmel. Eredetileg az Európa Kulturális Városa eseménysorozat keretében tervezték az átadását. A 2000-es évek elején pénzhiány miatt félbeszakadt a megvalósítása, a közel félmilliárd forint értékű felújításokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját forrásból fejezte be. A műemlék szeptembertől új, állandó kiállításnak ad otthont az Értékes Pécs pályázat keretében.

 
A középkori egyetem Pécsett - MTI-fotó: Sóki Tamás

Magyarország első egyetemének létrejöttében kulcsfontosságú szerepe volt egy rajnai nemesembernek. Koppenbachi Vilmos pécsi püspök diplomata, tanácsos, titkos kancellár tisztségeket is ellátott I. Lajos király szolgálatában. V. Orbán pápa Nagy Lajos kérésére engedélyezte a korabeli középkori királyság új magyar egyetemének a létesítését 1367 szeptemberében.

Az épület eredetileg püspöki palota volt, Vilmos közbenjárásának köszönhetően engedték át oktatás céljára. Nagyjából száz-százötven diák tanulhatott a közel harminc évig egyetemként működő épület felső szintjén. Vilmos halála után nem volt patrónusa az egyetemnek, így hamarosan megszűnt ez a funkciója. 1543-ban a törökök elfoglalták Pécset, az épületben katonai szállás működött, majd elpusztították, a köveit elhordták. Több mint száz évvel később a visszafoglalási ostrom során a palotát feltöltötték földdel és ágyúállásnak használták.

Az 1980-as évek közepén kezdték meg az ásatásokat, amelyek során a palota kápolnájának romjaiból páratlan értékű gótikus szobormaradványok és töredékek kerültek elő. Az Aranyos Mária-kápolnában találták a második legfontosabb magyar gótikus szoborlelet-együttest. Az első a budavári királyi palotából előkerült Zsigmond korabeli gyűjtemény.

Érdekesség, hogy a középkori egyetem megnyitásáról értesülve jelentkezett egy férfi egy szobortöredékkel, amit gyerekkorában az ásatásokra belopózva tulajdonított el. Az egyetemalapító püspök síremlékét díszítő angyalszobor maradványát átmenetileg a régészeti múzeumban helyezik el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!