Pintér Béla és Társulata: Fácántánc, Szkéné Színház

 
Pintér Béla és Társulata: Fácántánc, Szkéné Színház - Fotó: Marjai János, MTI

Az ember menekültként, kiszolgáltatottként könnyen lesz bűnbak. Ha meg már egyszer bűnösnek kiálttatik ki, könnyen megkínozható. Az eltűnt kedvencért sós kútba tehető például. De hát meg is érdemli a büntetést, hiszen enni merészelt, s evett, amit épp talált: az iskola technikusának dédelgetett nyulát, talán. Büntetés előtt persze még jól el lehet gáncsolni. Kerék alá azonban nem kerül, mert már a sós kutat sem éli túl.

A befogadás (merthogy nemes lelkűen azért befogadták aranyáért cserébe) így végül csúf véget ér a Simon Ferenc Nevelőintézetben, 1695-ben.

Pintér Béla legújabb darabjában a török rabiga lerázásának korába és egy nevelőintézet falai közé szerkesztve beszéli el az elmúlt 25 év tapasztalásait és a jelen történéseit. Egyértelmű megfeleltetésekkel dolgozik. Hát persze, rabiga, az rabiga, elnyomás, az elnyomás, ami nem múlhat el nyomtalanul, ráadásul olykor az új még az előző elnyomóval is lepaktálhat.

A szerző beleszeretett egy ötletbe, és innentől a beazonosítási játék, múltba parafrazálás jobban érdekelte, mint a kérdésfelvetések. Pedig ha nem lennének ezek a direkt megfeleltetések, ha egy pillanatra megfeledkezhetnénk a dekódolásról, jóval izgalmasabb, árnyaltabb lehetne az előadás.

Így azonban a színészek is leginkább csupán típusok megjelenítői és egy pikáns parabola működtetői. Szinte egyedüli kivétel Csákányi Eszter, aki hús-vér emberként ábrázolja az igazgatónőt a maga igazával. Thuróczy Szabolcsnak ellenállhatatlanul jól áll most is Pintér bizarr humora. Stefanovics Angéla meggyőzően hozza a lúzer lázadó, majd a vezetőként saját sérelmeit alárendeltjein leverő archetípusát, Tokai Andrea gyerekszerető ellenzéki tanerőként hitelesebb.

Szerencsére Pintér nem szívbajos, hozzányúl a legszentebb dolgokhoz vagy tabutémákhoz is (légyen szó akár Petőfiről, akár ügynökmúltról, akár a Himnuszról), és különös tehetsége van ahhoz is, hogy a sajátos perspektívából vagy meglepő hangvétellel ábrázolt témák ne csak szórakoztatóak legyenek, hanem a pikáns vegyületek már önmagukban is kiadjanak egy gondolatot. Ráadásul gátlástalanul az abszurditásig fokozza a sokszor már amúgy is irracionálist súroló alapötleteit.

Látszatválasztások jönnek, választások mennek, kultúrák, vallások és nevelési módszerek váltódnak le és íródnak felül. A lázadóból többieket igába betörő, a reformellenzékiből szemellenzős s mégoly diktatórikus vezető lesz. A neveltek élete azonban lényegében mit sem változik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!