Még a szereplőválogatás második napján, a hőség dacára is tömött sorokban várakoztak a tizennyolc és nyolcvan év közötti jelentkezők a legújabb Brad Pitt-film castingján egy jó kis statisztaszerep reményében.

 
Ilyen jelenetre keresnek szereplőket

„Ősszel ismét hazánkban forog egy amerikai nagyjátékfilm, WORLD WAR Z címmel. Izgalom, zom­­bik és sztárok fogják ellepni a pesti utcákat! 18 és 80 között mindenkit szeretettel várunk! Gyertek el a válogatásra, hogy lehetőséget kaphassatok! Több ezren fogtok kelleni!” – olvasható a felhívás az egyik apróhirdetési portálon.

Nem volt nehéz megtalálni a budapesti casting helyszínét, a Tímár utcai buszmegállóból csak követni kellett az önkéntes zombi­jelöltcsordát. A meleg egyértelműen dobott a várakozók zombijelöltek kinézetén, mindnyájukon patakokban folyt a víz, a tűző napsugártól pedig egyre jobban torzult az arcuk.

Egy nyolcvan körüli, kedvesen ráncos arcú néni a Metro újságban olvasta a hirdetést, ezért jött el szerencsét próbálni. A filmről annyit tud, hogy Brad Pitt rendezi. Egy „aligtizennyolc” éves kinézetű lány szerint Brad Pitt a producer, a mögötte várakozó harmincas öltönyös srácnak azonban meggyőződése, a film fő gonoszát alakítja a sármőr. Többségük annak reményében érkezett a Tímár utcába, hogy egy sikeres casting után találkozhasson a hollywoodi nagymenővel.

A sor gyorsan haladt, páran, akik már túl voltak a szemrevételezésen, egy fa árnyékában pihenték ki az izgalmakat. „Nagyjából két percet töltöttem bent, az egyik szobában egy adatlapot kellett kitöltenem, a másikban meg készítettek rólam egy fotót, de még grimaszokat sem kellett vágnom.” Egy huszonöt év körüli, helyes arcú srác, aki elmondta, élete első castingja volt ez, és buliból jelentkezett. Amikor megkérdeztem tőle, szerinte miért készítettek róla fényképet, amikor nagy valószínűséggel a felismerhetetlenségig maszkírozzák majd el a filmben a leendő zombikat, ennyit mondott: „Mindegy, ez egy Brad Pitt-film”.

 

A Wikipedia magyarázata szerint a zombi egy újjáélesztett tetem, akit az afro-karib vudu hit szerint egy gonosz mágus élesztett fel, hogy neki dolgozzon. A modern horror- történetekben a zombik kevés intelligenciával rendelkeznek és az élők húsára éhesek.

*

Brad Pitt, a Marc Forster rendezte World War Z című zombifilmben egy ENSZ-alkalmazottat alakít, akinek a feladata, hogy felmérje a kitört zombijárvány hatásait. A produkció néhány jelenetét Máltán és Glasgow-ban forgatták. Budapestre szeptember végén érkezik a stáb.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!