Who is America?, HBO

 

Hülyéket nem nehéz nevetségessé tenni, megoldják maguktól is; akár a letolt gatyájukkal fenyegetve meg az egész ISIS-t. Magukat okosnak gondoló ostobákat viszont roppant szórakoztató leleplezni, főleg, ha közben észre sem veszik, hogy rég felültették őket a szopórollerre.

A brit komikus Sacha Baron Cohen már jóval Trump előtt is piszkálta az amerikaiakat, de az alt-right fordulat után itt volt az idő a tévés visszatéréshez egy gátlástalanul leleplező riportsorozattal. A közemberektől a politikai nagyvadakig bárkit célkeresztjébe vett. Az exalelnök Dick Cheneyvel hosszú percekig „észrevétlen” poénkodott a dick=farok áthalláson, majd autogramot kért tőle egy hírhedt kihallgató (kínzó) eszközre.

Beszélt több liberális politikussal is, sajna róluk csak az derült ki, hogy viszonylag normálisak, és még egy tőrőlmetszett nácival is indokolatlanul türelmesek. Nem így az arizonai redneckek, akiknek előadta, hogy megépíti városukban a nyugati világ legnagyobb mecsetét, az első arab Disneylandet, méghozzá a Clinton Alapítvány pénzéből – mire látványosan elöntötte az emberek agyát a szar, meg akarták lincselni. Így persze sosem lehet „kiegyenlített” a műsor, amit a Stockholm-szindrómás brit sajtó Cohenen kér számon.

Bámulatos alapossággal felépített karakterei és remek szövegíró vannak, a sminkesei pedig koncepcionálisan raktak rá ordító maszkokat, hogy hangsúlyozzák, a riportalanyai mindent bevesznek, és Cohen bármit el is tud adni nekik. Azt is, hogy az iskolai lövöldözések megelőzésére már az óvodában adjanak automata fegyvert a négyéveseknek.

Nagyjából tudjuk, hogy politikailag kicsoda Amerika, sőt elegünk is lehet már belőle. Ezért is vidámabb, mikor a kortárs művészetet és annak avatott műértőit ekézi. Majdnem eladja „a börtönben, vérrel és kakival festett” óvodás rajzait egy menő galériatulajdonosnak – de legalább kap a nőtől egy kis hozzájárulást a híres művészek fanszőrzetéből készült szerencsehozó bozontecsetéhez.

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!