A hazai milliárdosokról készült friss listán most először volt olvasható Gattyán György Zoltán, a Docler Holding ügyvezető igazgatója neve. A Napi Gazdaság kiadványának becslése szerint vagyona 33 milliárd forint lehet, amellyel a hazai milliárdosok közül a 15. helyen áll. Hogy miből lett ez a hatalmas vagyon és mára szerteágazó vállalatbirodalom? Nos, a siker ezúttal korhatáros.

 
Minden a pornóról szól?

Gattyán életbiztosítási ügynökösködéssel, autókereskedelemmel kezdte, mielőtt technikai érdeklődése a videostreaming felé fordult volna: vagyis az interneten a videó folyamatos valós idejű sugárzása felé. A tulajdonában levő Jasmin Media Group vezetőjeként tíz esztendővel ezelőtt indította el azt a webkamerás szolgáltatást, amelyet némelyek interaktív pornósite-nak neveznek, ez ellen azonban az üzletember mindig határozottan tiltakozik, mondván, ő csakis az internetes felületet biztosítja a történéshez.

Ezzel együtt tény, hogy Gattyán időben felismert egy olyan ágazatot, amelyet ma sokan technikai fejlődésre gyakorolt hatása tekintetében a hadiiparhoz hasonlítanak, mivel rohamos műszaki előrehaladást generál. Hogy mekkora üzletről van szó, arra jellemző, hogy a „jázminos” honlap a világ második(!) legnépszerűbb erotikus szolgáltatója. A világ internetes oldalai közül népszerűségben a mértékadónak tekintett Alexa.com szerint a 49. helyen áll, honlapjára többen kattintanak, mint a neves CNN tévé internetes oldalára, noha utóbbit a friss nemzetközi történések legmegbízhatóbb forrásának tekintik. Az erotikus keresőprogram ma a magyaron kívül tizenöt nyelven érhető el, az oldal látogatóinak egyharmada az Egyesült Államokból, egyötöde Nyugat-Európából, 6 százaléka Japánból jelentkezik, működik Kínában és természetesen idehaza is.

A fizető vendég gépe mellől rövid üzeneteivel irányíthatja a kiválasztott szereplő(ke)t (fiút, lányt, párt), akire instrukciói vonatkoznak, és ezért percenként általában két eurót, de esetenként háromszor ennyit fizet kártyájával. Ezek az utasítások a változatos szexuális igények kielégítését szolgálják. A rendelkezésre álló hölgystáb ezernyi nevet tartalmaz. „Csatlakozz a webkamerás modellek ingyenes élő chatjéhez, vagy lépj be a privát műsorba, hogy egy igazán forró élő szexműsort láthass” – biztatja a honlapra belépő honfitársainkat egy magát Erikának nevező hölgy. (A szereplők művésznevet használnak, igazi identitásukat féltve őrzik…) „Titokban, egyedül dolgozom, két nyelven kommunikálok felsőfokon. Az egyik oldalon a beállítható legalacsonyabb és legmagasabb percenkénti ár közé lövöm be magam, és letiltom a magyar látogatókat, ahogy nagyjából mindenki más is” – olvassuk egy még álnevét sem közlő szereplő sorait a neten. A letiltás lehetetlenné teszi, hogy hazai címről keressék honlapot, nehogy itteni ismerősei ráismerhessenek: a cél az inkognitó megőrzése. A szereplő személyeket gyakran cserélik, jutalmakkal kényeztetik, kemény drillel fegyelmezik, állítólag agykontrollra emlékeztető rendezvényeket is tartanak számukra.

Frusztráltak és szenvedélybetegek

Pornót nézni persze nem bűn, készíteni, terjeszteni sem az, viszont – láthatjuk – igencsak kifizetődő is lehet. Aki azonban bizonyosan ráfizet, akinek erre az élete is rámehet, az a sok pornótól beteggé vált pornófüggő. Egyes felmérések szerint a férfiak 80 százaléka minden nap rákattint az interneten valamilyen erotikus tartalmú linkre, mivel szüksége van a külső, vizuális ingerekre. Közülük 10 százalék válik pornófüggővé – tudtuk meg Molnár Tamás szexuálpszicholó-gustól. Vagyis egyre többször, és egyre többet néz. Sok időt tölt keresgéléssel, szokatlan ingerekkel találkozik, melyek vagy tetszenek neki, vagy továbbkattint. Ha azonban a választott oldal elnyeri tetszését, vagyis kielégül az adott film megnézése közben, az pozitív megerősítést adhat, tehát máskor is hasonló örömöket keres majd. A szakértő szerint serdülőknél ennek nagy szerepe lehet a szexuális irányultság befolyásolásában is, hiszen sok mindennel találkoznak akár a tévében, akár az interneten, így van miből választaniuk.

Az internetpornó-függőség a pornófüggőség alfaja, ami egyrészt megkönnyíti a beteg helyzetét, hiszen egy ideig csupán otthona négy fala közt hódolhat szenvedélyének, ám később, amikor tünetei súlyosabbá válnak, már máshol is kockáztatni kényszerül. Retteg a munkahelyén, hogy észre ne vegyék, amikor rákattint egy linkre. Molnár Tamás szerint a probléma akkor kezdődik, amikor valaki már „csak úgy” is rákattint kedvenc linkjeire, majd egyre jobban igényli az élvezetet. Egy idő után pedig ez beszűkítheti az érdeklődési körét, s lassan rutinból keresgél, ami pedig napjainak szervezőerejévé válhat. Ekkor már társas kapcsolatai (párkapcsolata, munkahelyi és magánélete) is e köré a tevékenység köré szerveződnek. Tehát függő lesz.

A no-porn.com weboldalon, mely a pornófüggőséggel foglalkozik, 40 ezer önkéntes, névtelen bevonásával készült felmérés szerint a bevallottan függő emberek 62 százaléka senkinek sem beszélt problémájáról. Közel felük 11 és 15 éves kora közt kezdett el pornót nézni, 52 százalékuk naponta igényli az ilyen fajta ingereket. Többségük (82 százalék) függősége pornónézésre és/vagy maszturbációra korlátozódik, nem mellesleg 72 százalékuk vallja magáról, hogy vallásos.

„Nem látom a kiutat ebből a helyzetből. Próbálom magam meggyőzni, hogy talán most nem a pornó lenne a megoldás. Pedig rövid távon biztos segítene.” Az idézet egy néha elkeseredő, néha bizakodó blogon (pornofugges.freeblog.hu) található, és jól szemlélteti, milyen belső harcok dúlnak egy-egy, problémáját felismerő, ellene harcoló, de folyamatosan visszaeső beteg útkeresésekor.

 

Még a terroristavezérek is néznek pornót – már ha van rá idejük. A Reuters értesülései szerint Oszama bin Laden rejtekhelyén impozáns mennyiségű, jó minőségű, pikáns videofelvételt találtak a kommandósok. Arról egyelőre nincs hír, hogyan jutottak hozzá az internetkapcsolattal nem rendelkező házban az erotikus tartalmú filmekhez, mint ahogy azt sem tudni, valójában kinek volt szüksége arra, hogy így kapcsolódjon ki és vezesse le feszültségét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!