A Virginiai Egyetem kutatásai szerint a gazdasági válság hatással volt a házasságok minőségére és stabilitására is. A megkérdezettek 29 százaléka szerint terhelték meg családi életüket pénzügyi nehézségeik.

Glausius Krisztina londoni párterapeuta szerint a válság hatására olyan stresszhelyzet alakulhat ki a családon belül, mely az anyagi pozíció csökkenésével hozható összefüggésbe, emellett felerősíti a már korábban meglévő problémákat is. „Amíg viszonylagos biztonságban érezzük magunkat, addig hajlamosak vagyunk arra, hogy a szőnyeg alá söpörjük a problémákat.

Ha viszont veszélybe kerülünk, felszínre kerülnek a korábban elfojtott indulatok is” – magyarázta a szakértő. Tulaj­donképpen ebben az esetben „rácsodálkozunk” a családunkra, életkörülményeinkre, arra, milyen szerepet töltünk mi magunk be ebben a közösségben. Emellett fáj az is, hogy elveszíthetjük a számunkra fontos dolgokat. Ilyenkor a házastársak hajlamosak arra, hogy feszültségüket párjukon, rosszabb esetben gyermekeiken vezessék le. A nők helyzetében ez amúgy is bonyolult probléma, mivel általános jelenség, főleg hazánkban, hogy kevesebbet keresnek a férfiaknál, viszont a háztartás gondjai főként rájuk hárulnak. De gondoljunk bele, a munkahelyét elvesztő, vagy kevesebb pénzzel hazatérő férj helyzetébe is. Egy ilyen helyzet könnyen a férfi „potenciavesztését” jelentheti, azaz elvesztheti családfenntartó, kenyérkereső szerepét. Ez pedig szélsőséges esetben verbális vagy fizikai agressziót eredményezhet, akár házasságtörésbe is torkollhat. Egy esetleges fizetéscsökkenés vagy a biztos állás elvesztése az egész család életét befolyásolhatja, és nem csak az életszínvonal csökkenése, hanem a kapcsolatok minősége szempontjából is. Ezért fontos, hogy ne hirtelen, indulatból reagáljunk az ilyen szituációkra, hanem beszéljük meg a felmerülő problémákat, együtt keressünk megoldásokat – tudtuk meg Nagy Péter pszichológustól.

„Általános jelenség, főként nálunk, hogy az érzelmi válságba került párok nem beszélnek eleget problémáikról. Az a legfontosabb, hogy saját sérelmeink felemlegetése, és a felelősség másokra hárítása helyett közösen próbáljunk megoldásokat találni. A sok éve házas, stabil életkörülményekkel rendelkező párok esetében egy ilyen sokk felrázhatja az ellaposodott érzelmeket, megújulásra késztethet – osztotta meg tapasztalatait Glausius Krisztina.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!