Ha Freud ma élne, páciensei talán már a saját díványukon fekve vennének részt a pszichoterápiás kezelésen, miközben ő Skype-on keresztül végezné az analízist. A szélessávú internet, az e-mail, a videotelefonálás és az instant üzenetküldő programok elterjedésével párhuzamosan egyre népszerűbbé válik a világon az online pszichoterápiás tanácsadás.

 
Fotó: Profimedia-Red Dot

Az e-terápiáról már korábban bebizonyították, hogy hatékonysága közel azonos, mint a hagyományos, személyes találkozásokon folytatott pszichoterápiáé. A héten a Zürichi Egyetem kutatói által közzétett vizsgálati eredmények szerint picivel még hatékonyabb is az enyhe depressziós tünetekkel pszichológushoz fordulók gyógyításában: nyolc egymást követő kezelés után az e-terápián részt vevők 53 százalékának teljes mértékben megszűntek depressziós tünetei, míg a hagyományos kognitív pszichoterápiás technikával kezelt páciensek 50 százaléka mondta ugyanezt. A kutatás legmeglepőbb megállapítása azonban az, hogy az e-terápiában részt vevő páciensek még „személyesebbnek” is élték meg a terápiát, mintha élőben találkoztak volna pszichológusukkal.

Ma már itthon is egyre több szakember ajánlja fel páciensének a lehetőséget, hogy e-mailben, chaten, videokamerás beszélgetésen konzultáljanak vagy így egészítsék ki a személyes találkozókat. Az interneten magukat már „online pszichológusként” is hirdető terapeuták általában 5-10 ezer forintot kérnek egy egyórás Skype-tanácsadásért, ami pár ezer forinttal olcsóbb, mint a személyes találkozó, és utalással vagy Pay-Palen keresztül is kifizethető.

Az e-terápia különösen azok számára lehet előnyös, akik nagyon elfoglaltak, külföldön vagy nehezen megközelíthető településen élnek, illetve akik mozgáskorlátozottságuk vagy akár pánikbetegségük miatt nem tudnak kimozdulni a lakásukból. Sokak számára azért is vonzó, mert így megőrizhetik inkognitójukat vagy könnyebben megnyílnak egy ismeretlen ember előtt a virtuális térben. Az e-terápia nem minden esetben helyettesítheti a személyes találkozást, a súlyos pszichés zavarok nem kezelhetőek hatékonyan ilyen formában, és krízishelyzetben a pszichológus tényleges jelenléte akár életet is menthet.

„Sokan jobban meg tudnak nyílni és hatékonyabban is fejezik ki magukat írásban. Egy megerősítéseket tartalmazó e-mailt pedig később is többször elolvashatnak, átgondolhatnak” – véli Bogár Zsuzsa pszichológus, aki több páciensével is az interneten tartja a kapcsolatot.

Részben már emiatt is választják őt páciensei, de akadt, akinek ő ajánlotta fel a kapcsolattartás ilyen formáját – például azért, mert vidékről nehezen tudott bejárni a személyes tanácsadásra. A pszichológus szerint ha a személyes kapcsolatok pusztán a virtuális térre korlátozódnak, és a partnerünkkel vagy a barátainkkal szinte sosem találkozunk személyesen, az sokkalta aggasztóbb, mintha a szakember tanácsát kérnénk a neten.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!