Menken–Schwartz–Parnell: A Notre Dame-i toronyőr, musical, Szeged, augusztus 14.

 
Menken–Schwartz–Parnell: A Notre Dame-i toronyőr, musical, Szegedi Szabadtéri Játékok - Fotó: Dusha Béla

Esőnapon is telt házzal ment A Notre Dame-i toronyőr a szegedi Dóm téren. Hiába mosta el szombaton egy vihar az előadást, a hűséges közönség szinte hiánytalanul megjelent a hétfői pótnapon.

Sok évtizedesek az esőszabályok, és elég egyszerűek: a 21 órára meghirdetett előadást 23 óráig lehet elkezdeni, ezért leghamarabb ennél egy órával korábban mondhatják le az estét a szervezők.

Amikor már esély sincs az elázott színpad feltakarítására. Miután jegyeket már hetekkel korábban sem lehetett kapni, sőt sokan egy évre előre betáraznak, volt piaca szombaton este és vasárnap délelőtt a belépőknek. Mégsem mondhatnánk, hogy jelentősebb diszkonttal forogtak volna a jegyek. A városban ragadt nézők igyekeztek hasznosan tölteni az időt, amire kitűnő lehetőséget kínált a szeptember végéig nyitva tartó Salvador Dalí-kiállítás a szecessziós csodának számító Reök-palotában. Ahová a szabadtéri jegyekkel ingyenes a belépés.

Megoldhatatlan feladatnak tűnhet egy ennyire ismert darabon anélkül végigvezetni a nézőket, hogy bele ne aludjanak az előadásba. Pláne, hogy a Walt Disney-film betétdalai talán nem a legátütőbb slágerei a musicalirodalomnak. Bár ez ízlés dolga. Nos, okkal bízhattunk abban, hogy Kero, alias Kerényi Miklós Gábor nem hagyja unalomba süllyedni a darabot. Több együttesből verbuvált táncosok, kaszkadőrök, stúdiósok serege vitte hátán az előadást. Duda Éva koreográfiája igazán szórakoztató volt.

Külön említést érdemel Khell Csörsz díszlete. Mióta kiszorították a szabadtérit a dóm előtti lépcsőkről, a templomtornyok afféle sötét árnyként vetülnek az előadások bumfordi díszleteire. Emiatt sérül a játéktér korábban megszokott szakrális egysége. Most a színpadi Notre Dame annyira okosan visszafogott volt, hogy újra azt érezhettük, a szegedi dóm a játék igazi díszlete.

Szerepéből adódóan Veréb Tamás (Quasimodo) dolga volt a legnehezebb. Ezúttal nem a sztároldalát mutatta, s nem is olyan hálásan könnyed feladatot kapott, mint a vizes vb szurkolói dalának feléneklése. Rokkant színpadi munkásként szó szerint végigrakkolta a darabot. Megérdemelten aratta a legnagyobb sikert.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!