Amikor Rákosi 60. születésnapjára készült a fényképalbum, a szerkesztők pánikba estek, hogy nincs közös kép Sztálinnal. Végül túrtak egyet, melyen Rákosi ötödmagával szerepelt a diktátor mellett. Mivel az előtte állók ekkorra már úgyis mind nemkívánatossá váltak, Rákosi fejét előre vitték Nagy Ferenc testére.

 

Csakhogy így meg nem néztek egymásra Sztálinnal, hát felcserélték az ő kobakjukat is. Szintén Rákosi híres képe volt, amelyen a búzatáblában áll, és morzsolgatja a búzaszemeket. Mikor előhívták a hivatalos úton, spontán készült képeket, kiderült, hogy egyik kezében a búza, a másikban pedig a pisilője volt, amit persze el kellett tüntetni. A retus sikerült. Nem így a köztévé legújabb idétlen akciója.

Meg is érdemelte a vezérigazgatói ejnye-bejnyét az a szerkesztő, a riporter és a vágó, akik kiretusálták Lomnici Zoltánt Tőkés László mögül a köztévé és a Duna Tv szombat esti híradójában közölt riportból. Ugyan nem ez a vágó volt, aki a képet elhomályosította, de kicsire nem adunk.

Úgy kellett volna Lomnicit eltüntetni, hogy észre se vegyük. Szólni kell ilyenkor az operatőrnek, hogy olyan szögben álljon, ahonnan nem látszik a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke. És ha ez nem megy, jöhetnek a vágóképek. Erre ezek simán lebuknak, aztán még a bizonyítékot is eltüntetik? (Az eredeti adáskazettát valaki letörölte.) Amúgy sem lehetnek IQ-nindzsák, ha maguktól ilyesmi eszükbe jutott. Kockáztatták az állásukat, a közszolgálat hitelét (meg egy személyiségi jogi pert is), csak hogy egyedül Tőkés László látszódjon – mint ezt az MTVA szóvivője az ATV Egyenes beszéd című műsorában magyarázta. No de Lomnicin kívül még ketten voltak a képen. Akkor őket is el kellett volna tüntetni, akár úgy, hogy Tőkés egy szép, havas hegyi legelőn áll (véletlenül sem a Lomnici-csúcs közelében), vagy ha ilyen hátterük nincs, akkor a portásfülkében.

Isten ments, hogy kételkedjek az MTVA vizsgálatában (mégsem a TV2 szerkesztői, akiket a naplós kukoricagate botrány után kétszer is átvert saját riporterük), de mi van, ha a Televíziósok és Filmkészítők Szakszervezete állít igazat, és tényleg felsőbb utasításra, személyes ellentét miatt manipulálták a felvételt. Ők úgy tudják, Hegedűs István, az MTI Hírcentrum Duna televíziós műsoraiért felelős vezérigazgató-helyettese adta az ukázt, ám őt szintén nem hallgatták meg a vizsgálat során. A szakszervezet elnöke annyira biztos igazukban, hogy szombatra éhségsztrájkot hirdetett a köztévé elé. Ezzel egy időben Deutsch Tamás tartott performanszot az MTI Hírcentrum épülete előtt, míg a Vörösmarty téren a forralt bor zavartalanul fogyott.

Bár nem akarnék párhuzamot vonni, a retusálásnak – akár parancsra teszik, akár saját ötlet – nálunk hagyománya van. A dilettáns retusálókat azonban hamarabb utolérik, mint a vízibiciklis fókát. Például, mikor Molotov megérkezett a laoszi külügyi értekezletre, a reptéren készült fotókon ő volt az egyetlen, akinek nem volt a fején kalap. A gondos újságszerkesztők pedig nem hagyhatták, hogy nevetség tárgyává váljon. Így esett meg, hogy a képen Molotov fejére is került kalap, meg a kezében is tartott egyet…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!