A Steady rain („Konok eső”) című Broadwayelőadás az amerikai ősbemutató után a Centrál Színházban a Jó zsaru – rossz zsaru címet kapta. A névválasztás ezúttal nem szerencsés, mert 1994-ben egy amerikai akciófilm ugyanezzel a címmel jött ki, bár angol eredetiben „Nyers igazság” néven futott, de kis hazánkban régi elvetemült szokás a blikkfangos címek gyártása.

 

Ebben az esetben azért sem működik Baráthy György magyarítása, mert Keith Ruff bűnügyi története nem a rossz és jó rendőr tipikus példázata, hanem egy önmagából teljesen kiforduló zsaru kálváriája. A darab nem nevezhető eget rengetőnek: Denny és Joey gyerekkoruk óta barátok, rendőrjárőrként keresik kenyerüket Chicagóban. Joey magányát alkoholba fojtja, Denny bár családos ember, sokszor a tilosba téved. A darab az összes rendőri sztereotípiát felvonultatja. Mindkét hekus rasszista, munkájukat nem élethivatásnak, pusztán pénzforrásnak tekintik, Joey legalább becsületes, Denny azonban jelvényének összes előnyét kihasználja.

Aztán egy szép napon Denny családja kerül veszélybe, és ő egyre jobban elmerül a bosszúban, mígnem teljesen elveszti önmagát. A tragédia mégsem nyújt katarzist, hiszen Denny se nem Jób, akinek hitét Isten próbára akarja tenni, se nem Kohlhaas Mihály, aki az igazságtalanság ellen küzd utolsó leheletéig, pontosan azt kapja, amit megérdemelt. Nem tragikus hős, bukása ugyanolyan kisszerű, mint az élete. Ennek ellenére Puskás Tamás élvezetes előadást formált a lapos darabból, ami főleg a két kitűnő színésznek, Stohl Andrásnak és Szabó Győzőnek köszönhető. Stohl a magabiztos Denny szerepében olyan bicskanyitogatóan ellenszenves, hogy legszívesebben saját kezünkkel fojtanánk meg, de optimizmusa és könnyedsége miatt szavaznánk neki még pár évet. Szabó sokkal finomabb eszközökkel él, látszólag egyszerű rendőrlelke mélyén érzelmi gazdagságot sejtet. Az előadás komoly vihart kavarhatna, ha hazai viszonyokra adaptálták volna, valahová a nyolcadik kerületbe helyezve a prefektúrát. Akkor talán megértenénk, miért szerette annyira a Broadway közönsége.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!