Permanens forradalom. Mai ukrán képzőművészet, Ludwig Múzeum

 

„Kelet, az Kelet, és Nyugat, az Nyugat, és össze sose talál” – írta annak idején Kipling. Ukrajna esetében ez a szabály felborul: Ukrajna az a hely, ahol a Kelet furcsamód találkozik a Nyugattal. Habár e találkozó nem mindig bensőséges hangulatú. A Ludwig Múzeum Európában eddig egyedülálló módon mutatja be a több generációt átölelő kortárs ukrán képzőművészetet Permanens forradalom című kiállításán. Az ukrán művészet legfontosabb időszakai birodalmak bukásához kapcsolódtak. A 20. században az ukránok két birodalom összeomlásának voltak tanúi: először az Orosz Birodalom 1917-es alkonyának, amikor a Régi Világrendet felszámolták „az augusztusi fegyverek”. A többi európai birodalommal ellentétben azonban, melyeket felperzselt az I. világháború, az Orosz Birodalom bolsevik államként újjáéledt. Az ukránok nagy árat fizettek a szovjet kísérletért, a Szovjetunió összeomlásakor az új ukrán művészet kezdete egyszerre volt rituális búcsú egy letűnő birodalomtól, és egy új kortárs szcéna megjelenése, mely végre megszabadult az ideológiai korlátoktól.

Az ukrán kortárs színtér azért különösen érdekes számunkra, mert időközben egy olyan sokrétű jelenséggé vált, mely politikai és gazdasági sodrásban küzd függetlenségéért és identitásáért, amit az egykori nagy szovjet keretből kell kinyernie. A kiállítás anyaga egyszerre előre- és visszatekintés, az orosz avantgárd hagyományban megfogant progressziónak és függetlenségnek olyan mai folytatása, amely egyszerre nemzeti és egyetemes a kortárs művészetben. Jelen válogatás a napjainkban végbemenő forradalmat, az Ukrajnában zajló társadalmi folyamatokat és a destruktív szovjet művészeti kényszerű előképeket tematizálja. A művek méretüknél fogva is, mint egy forradalmi oratórium vagy nagyopera foglalják el a teret. A Majdan-tüntetések idején a művészet közösségi ügyként szolgálta az eseményeket, a permanens forradalom, az élő valóság azóta is tart, maga generálva a művészeti folyamatokat, azok pedig visszahatnak, alakítják a mindennapok eseményeit.

Május 24-én, 18 órától a Harkovban született Yuriy Gurzhy, a RotFront és Russendisco zenekar frontembere tart exkluzív tárlatvezetést.

Címkék: kiállítás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!