Az Oscar-díjas Paolo Sorrentino világszerte (még Olaszországban is) óriási lelkesedéssel fogadott új sorozata azért nem veti fel a direkt provokáció gyanúját, mert ilyen szürreálisan(?) és teátrálisan bemutatni a Vatikánt már önmagában blaszfémia.

 
Jude Law alakítja az első amerikai pápát - Az ifjú pápa, HBO

Az első amerikai pápa (akit Jude Law alakít, lásd: képen) olyan, akár egy kortárs rocksztár, akiért a tömegek rajonghatnak, ambivalenciákkal és allűrökkel teli, még saját közvetlen környezete számára is kiszámíthatatlan, a nézőknek pedig végképp talány.

Miközben tudatosan építi és burkolja tömjénfüstbe imázsát, az óriási bevételt termelő vatikáni szuvenírek forgalmazását elkaszálja, mint ahogy Jézus kiűzte a kereskedőket a templomból, mégis hevesen tiltakozik, mikor az őt felnevelő apáca (Diane Keaton) szentként tekint rá. Izgalmas és megosztó figura, akárcsak az árnyékában tolongó, inkább a politikai érdekek és a személyes becsvágy, mintsem a hit és a szolgálat szentsége által mozgatott egyházi szereplők, apácák, érsekek, titkárok és bíborosok. Ő azonban csakis Istent tekinti magához közel állónak – talán mert valóban egyedül csak benne bízhat.

A katolikus egyház legfelsőbb köreinek fondorlatos intrikáit és helyezkedését figyelni olyan, mintha egy politikai thrillert néznénk, a Kártyavár „vatikáni kiadását”.

Labirintuskertek eldugott padjain, műkincsektől roskadozó plébániák biliárdasztalos szalonjaiban és gyóntatószékek apácarácsai mögött, cigarettafüstben folyó beszélgetéseket hallgatunk ki, melyekbe a költői képek filmes mestere, a Fellini-követő Sorrentino számos álomjelenetet és csodaszerű jelenést csempészett, gyönyörűen lebegtetve és finom misztikummal átszőve a cselekményt.

A legkülönlegesebb hatást mégis a zenékkel éri el, ha a szentbeszéd alá crescendóval bekúszik egy dán elektronikus (Trentemøller) vagy egy német techno (Recondite), esetleg egy brit rapszám (Devlin).

A nézők számára is ínyenc látnivaló, de feltehetőleg a legjobban azok szórakoznak rajta, akikről szól. Mert ha egy pici igazság is van benne, akkor cigivel és egy pohár borral a kezükben, „Szűz vagyok – de ez egy régi felső” feliratú pólóban ülnek a tévé előtt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!