India függetlenségének 70. évfordulóján rendezik meg idén a kontinensnyi ország filmkultúráját bemutató filmhetet, a budapesti Puskin moziban. Október 5–11. között hét filmet láthat a magyar közönség.

 
Képünk jelenet a Látszat – Dhrishyam c. filmből

India a világ legnagyobb filmkészítője. Évente csaknem ezer filmet forgatnak az országban. Minden országrésznek megvan a maga filmkultúrája, ami érthető is, hiszen egy-egy tartományban akár 50–80 millió ember él. Az indiai filmet azonban leginkább a „bollywoodi” alkotásokkal azonosítják.

A Mumbaiban és környékén évente készülő több mint kétszáz film jelenti sokaknak az indiai mozit. Ezek a filmek egyedülálló színt képviselnek a világ filmes piacán. A több ezer éves indiai kultúra keveredik bennük a modern világ káprázatával: rendkívül látványosak, színesek, számos műfajt ötvöznek. Elmaradhatatlan elemük a zene és hagyományosan a pazar kiállítású táncjelenetek.

Indiában hagyománya van a filmsztárok kultuszának: a néhány tucat befutott férfiszínész gyakorlatilag élete végéig a vásznon marad, és 80 éves korukban is milliók állnak sorba értük a mozipénztáraknál.

A színésznők hasonlóan népszerűek, de ők a korral és az évekkel gyakrabban cserélődnek.

A mostani filmhéten bemutatott darabokban olyan gigasztárok vonulnak fel, mint Ranveer Singh, Salman Kahn, Ajay Devgan, Deepika Padukone és Priyanka Chopra. Látható lesz a többi között a kilenc legrangosabb indiai filmdíjjal kitüntetett romantikus történelmi film, a Bádzsíráó Masztání, a jelenlegi legnagyobb kasszasiker, a Szultán, amely egy alacsony sorból érkező birkózó és egy magasabb kasztbeli lány szerelméről szól.

(Képünk a Látszat – Dhrishyam c. filmből)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!