Hányszor fordul elő, hogy két csecsemőt elcserélnek a kórházban? Hogy egy család cserbenhagyó gázolót rejteget? Esetleg babakocsiból rabolnak el egy gyereket? Vagy hogy egy szülő kinyírja a lánya idősebb szeretőjét? Bár A gyanú árnyékában állítólag hétköznapi eseteket dolgoz fel, valójában ez szerencsére nem igaz. Legfeljebb városi legendákat vagy krimisorozatokat.

 
Bálint Orsolya

A szomszéd Géza is a hatodikon lakik, pörköltszaftos atlétában nézi a híradót, a tinilányát meg egy pénzes öreg mókus fuvarozza, mégsem öli meg a fickót. A Kékfényben is csak szökőévben akadnak hasonló kaliberű tragédiák, és ugyan ki szeretné magát beleképzelni ilyesmibe?

Az RTL Klub német anyacsatornájáról másolt le egy náluk bevált műsort, amely egy dokumentumfilm halovány illúzióját keltő, profi dramaturgiával szerkesztett, viszont amatőr szereplőkkel felvett szappanopera. Valódinak tűnő szakemberek, rendőrök, ügyvédek, orvosok is feltűnnek benne, akár a Jogi esetekben. Eszünkbe juthat a Családi kör is, ám abban nem csak a konfliktusok voltak valódiak – testvérféltékenység, időskori impotencia, kié lesz a gyerek a válás után –, de a legkiválóbb magyar színészek (Básti Juli, Papp Vera, Reviczky Gá­­bor és sokan mások) tették hitelessé a történeteket. Ezzel szem­­ben az RTL Klub inkább típus, mint tehetség alapján válogatott statisztái épp ez ellen dolgoznak. A hamis jesszus­má­riázások, meg az „én ezt nem hiszem el!” felkiáltások úgy csikorognak, mint a tábla a köröm alatt.

Az alig egyórás adásidőben az igazság fátylának leszakításán túl legfeljebb egy giccsbe hajló, „mindenki számára megnyugtató” befejezésre van idő. Kelemen Endre, a Családi kör egykori műsorvezetője ezzel szemben úgy vélte, „a néző akkor gondolkodik el, ha kérdései támadnak a műsor után” (Múlt-kor, m1). Bennem csak egy kérdés visszhangzik, minek ez a féktelen durvaság? Ennyi üvöltözés, gyalázkodás, tettlegesség után legalább két órát kellene tengerparton, lemenő napnál meditálni és négy hétig paleolitléböjt diétázni, hogy a sok rossz kiürüljön a szervezetünkből. Válsághelyzetek ugyan vannak, de a sértett felek vagy leülnek, és megbeszélik, vagy nem beszélnek róla. Jóval ritkább, mikor egymásra borítják a do­­hányzóasztalt, véletlenül huszonötször beleszaladnak a pontyfiléző késbe, vagy az apaságában megkérdőjelezett férfi szétveri az orvosa képét és a rendelőjét. A kiskorúak védelme azzal nincs megoldva, hogy részben kisípolják az olyan szavakat, mint a „félrek.r” vagy a „megb.sz”. Ha esetleges nézői panaszok miatt más korosztály-besorolásra nem kényszerítené a csatornát a Médiatanács, akkor is óva inteném a szülőket attól, hogy a Híradó és a Fókusz között bekapcsolva hagyják a tévét.

S ha már az RTL Klub bevállalta, hogy a hétköznapokból merít, vajon mikor láthatunk olyan részeket is, amelyekben földosztási mutyikról, meglovasított közpénzekről, másolt dolgozatokról lesz szó? Természetesen mindenfajta hasonlóság valós személyekkel vagy helyzetekkel csak a véletlen műve lenne.

A gyanú árnyékában, RTL Klub, hétköznaponként

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!