Olvashattunk már olyasmiről, hogy valakire betonruhát adtak, de eddig nem a divatvilág hírei között. Az Invánka designstúdió újraértelmezte mindazt, amit eddig az építőanyagról gondoltunk.

  <h1>Így fest egy férfin...</h1>-
  <h1>... és így viseli egy nő.</h1>-

Így fest egy férfin...

- – Kép 1/2

Absztrakciókkal, virtuális szolgáltatásokkal és terekkel terhelt világunkban egyre többször és egyre intenzívebben vágyunk kézzel fogható dolgokra. Telekre, kapára, gangon nevelgetett fűszernövényre, lomizásra, erősember-bemutatóra, mestergerendára, bérelt betonkeverőre. Ezeken a napokon magam például a hiánycél tartása feletti örömömnél többre értékelem a beton tapintását, így különös jókedvvel tölt el, amikor a Párizsi Divathéten bemutatkozik a történelem első betonruha-kollekciója, ami ráadásul magyar.

Kezdjük azonban az elejéről, mert önmagában a cement, víz és sóder keverési arányának pontos ismerete, és a legújabb divat naprakész követése sem segít majd feloldani a betonruha-kollekció bizarr szókapcsolatát. A történet 2002- ben indul, az Ivánka házaspár, Katalin és András ekkor alapítja meg az Ivanka designstúdiót és fedezik fel a betonban rejlő lehetőségeket. Igaz, eleinte ők is építőanyagként gondolnak rá, mint mindenki más, később az egymást követő építészeti, belsőépítészeti projektekben egyre vadabb ötletekkel állnak elő, és ezek megvalósításához saját technológiá kat fejlesztenek ki. Designdíjas betonburkolat, formatervezett betonsíremlék, betonbútor és audiofil betonhangfalak után egy magazinfotózás alkalmával rájönnek, a betonöltözet gondolata nem is akkora képtelenség, mint ahogyan elsőre hangzik. A friss betonba mártott – nyilvánvalóan hordhatatlan – textíliák olyan jól néztek ki, hogy komolyabban elkezdtek foglalkozni az ötlettel. „Számunka természetes volt, hogy a beton valahogyan megjelenjen a ruháinkon” – értelmezi újra Ivánka Katalin a természetesség fogalmát és ébreszti fel a mindenkiben ott szunnyadó betonfetisisztát.

A kétéves kísérletezés után létrehozzák, az immáron mindennapi használatra szánt betontextilt, ami elsősorban textúrájában és kinézetében hasonlít, valójában csak nyomokban tartalmaz betont. Számomra így sokkal érdekesebbek a borítéktáskák, ahol kicsiben valódi építészeti megoldásokat, betonöntvényeket használnak a készítők. A kedvenc darabom kívülről egyszerű archetipikus forma, szürke monolit betontömb, kinyitva viszont igazi meglepetés, finom bőrök és luxus hangulatot árasztó bélés. A keménység és a lágyság között feszülő ellentét teszi igazán izgalmassá, ami – mondja Ivánka Katalin – a modern urbánus nő kettősségét szimbolizálja: az erőt és a törékenységet egyszerre. A kollekció neve Beton Genezis, talán azt jelenti, hogy a betonruha a kezdet, alapvetőbb, mint a mindenki által jól ismert szürke építőanyag, hiszen, ha hordjuk, már hozzánk tartozik.

A 2013-as bemutatkozó kollekció a Párizsi Divathéten a Tranoi Tradeshown debütált, ahol számos nemzetközi divatház érdeklődött a betonkollekció iránt, így ne lepődjünk meg, ha valamelyik nagy márkával látjuk hamarosan karöltve az Ivanka nevet. És a kérdésre a válasz: nem, nem olyan nehéz, mint egy féltégla.

Címkék: divat, design

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!