Sci-fi forradalom a négyzeten - Mars (Utunk a vörös bolygóra), National Geographic

 
Mars (Utunk a vörös bolygóra), National Geographic

Nem csak az űrkutatás, a dokumentumfilm-készítés terén is forradalmi időket élünk: újszerűen keveri a filmes fikciót az ismeretterjesztő elemekkel a National Geographic nagyszabású, 171 országban egyszerre bemutatott sorozata, melyből élénk képet kaphatunk a küszöbönálló Mars-misszió kihívásairól.

Ettől még nem lesz kevésbé sci-fi a 2033-ra kitűzött első kolonizációs kísérlet, de pont itt tartunk ma, a megvalósítás centinként követi az álmodozást.

Szuperprodukcióhoz képest a forgatókönyv kissé biceg, nem az indulás előtti percekben kellene az űrhajósoknak azon elmélkedni, tényleg ez-e a legfontosabb céljuk az életben, vagy mégis inkább kisétálnának az ajtón. Az sem indokolt, hogy a küldetésvezető űrhajós már leszállás előtt az életét kockáztatja egy szerelésért, noha egy elszúrt landolással csak nem indulhat a büszke és hősies kaland.

Mikor már elunnánk a végtelenített SpaceX-reklámot, és ahogy a sok híresség Obamától kezdve az űrvállalkozó Elon Muskon és az elméleti fizikus Neil de Grasse Tysonon át a sci-fi író Andy Weirig a Mars meghódításának létfontosságát mint az emberiség túlélésének egyedüli lehetséges módját hangsúlyozza (mintha végleg lemondtunk volna szegény Földről), végre elindul az űrhajó.

A (kitalált) Nemzetközi Mars Tudományos Alapítvány bécsi központjának választott Ferihegy 1 és a földi irányítóbázisnak berendezett Bálna még  látványosabb futurisztikus díszletek, mint az itt is producerkedő Ron Howard Infernójában vagy Ridley Scott Mentőexpedíciójában. Aki ez utóbbit szerette, élvezni fogja, ahogy az űrhajósok tudását és kreativitását tesztelik a folyamatos megoldandó helyzetekkel, miközben Nick Cave zenéje idegborzolóan duruzsol a háttérben. Izgalmas hetek, sőt évtizedek várnak ránk, ezért is érdemes családostól követni a sorozatot, amely a mai gyerekek számára egyszer még mókás anakronizmus lehet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!