Gyulán hetedszerre rendezik meg a Shakespeare-fesztivált július 7-től 17-ig. A szervezők az adott év legjobb Shakespeare-előadásaiból válogatnak, így a világ legkülönbözőbb tájairól érkeznek társulatok, bár idén a magyar előadások kerültek túlsúlyba, külföldi produkció csak kettő lesz: a tradicionális ázsiai kosztümökben játszó dél-koreai Yohangza Theatre Company a Szentivánéji álommal, és a grúz Rustaveli Nemzeti Színház a fotók alapján nagyon látványos Vízkereszt, vagy amit akartokkal.

 
Szentivánéj Gyulán

A koreai előadás Shakespeare művét zenével, tánccal és akrobatikával ötvözi, fő különlegessége azonban a Duduri ikrek szerepeltetése, akik Puck megkettőzéséből születtek.

A grúz Vízkereszt leginkább egy kísértetéjszakára emlékeztet, ahol bármi megtörténhet; a felszabadult nevetés egyik pillanatról a másikra a mély zavarodottságnak adja át a helyét. A Gyulai Várszínház – szokás szerint – saját produkcióval is készült: Horváth Csaba az egyik legproblematikusabb Shakespeare-darab, a Troilus és Cressida megrendezésére vállalkozott. A tragédia hangvétele folyamatosan ingadozik a vaskos komédia és a mélabú között, csak az utolsó jelenet dönti el a darab végkicsengését. Az előadásban fontos szerep jut a zenének és a táncnak is, amivel talán sikerül egységbe hozni a szélsőséges oldalakat.

Gyulán vendégszerepel a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is A velencei kalmárral, ami egy héttel ezelőtt elvitte a Kisvárdai Határon Túli Színházak Fesztiváljának fődíját.

A szervezést dicséri, hogy dupla élvezetben lehet része a nagyérdeműnek, hiszen mindennap az esti darabbal megegyező című filmet vetítik a délután folyamán.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!