Idén indult először fogyatékkal élő lány a Miss World Hungary versenyen. Nem is hiába. A nézőközönség szerint a 18 éves hallássérült Weisz Fanni volt a lányok közt a legszebb. Így az ősszel Spanyolországban megrendezendő Miss Intercontinental nemzetközi versenyen ő képviseli majd hazánkat.

 
Weisz Fanni

Mikor életében először, 14 évesen szépségversenyen indult, az idei Miss World Hungary közönségdíját elnyerő Weisz Fanni nem tervezett a szépségiparban karriert. Nagymamája biztatására azért nevezte be édesanyja egy tiniknek kiírt Baranya megyei megmérettetésre, hogy a hallók közt nagyobb legyen az önbizalma. Fanni ugyanis a gének furcsa keveredésének következtében halló szülők gyermekeként, miként bátyja, súlyos hallássérüléssel született.

Fanni beszélni is nehezen (és nehézkesen) tanult meg. Közte és köztem édesanyja, Ági közvetít. Sajátos jelbeszéd az övék, mások aligha értenék. Hatéves volt, mikor a megműtötték és hallóvá tették. Elektródákat helyeztek a koponyacsontra, amelyek elektromos impulzusokat továbbítanak a hallóidegek felé. Ehhez tartozik egy külső egység, fogja a hangokat és átalakítva továbbítja a beépített egység felé (CI – cochleáris implantátum, az itthon 25 éve végzett műtéteket követően ötezren kapták vissza hallásukat Magyarországon – szerk.). Azóta kettős világ az övé. A családon belüli beszéd körülbelül hatvan százalékát érti meg, a többit – ahogyan édesanyja fogalmaz – fejben hozzá kombinálja.

Másokat beszéd után ennyire sem ért. Azonban a mindennapokban megszokott közegében elboldogul, hivatalos eseményekre, ügyeket in­téz­ni kísérettel tud.

Mikor született, még Pécsett éltek, négyen. – Az édesapa nem bírta a gyerekek hallássérülésével járó terheket – szögezi le Fanni édesanyja szűkszavúan. Egy Pécs melletti községben csupán aprócska parasztházra futotta. Fanni szobája a konyhából nyílik, benne kedvenc színéről tanúskodik a rózsaszínű baldachinos ágy. Szekrénysora vitrinében koronák, a falon szalagok, mind a hetet szépségversenyen kap­­ta. Kettőt tavaly, a Siklós Szépe, Siketek Szépe és a Magyarország Csillaga választásán. A legújabbat idén nyáron, a Szép­ségkirálynő 2011 versenyén.

Négy éve kezdődött a pályafutás, a mindössze önbizalom növelésének szánt versenyen. Csupán épp érzékszerveire hagyatkozott, mint azóta szinte mindig, valamint a közönség soraiban ülő családtagokra. Jeleltek neki, mikor szólították. Senki nem vette észre, hogy egy mukkot sem hall, olyan volt, mint bármelyik lány. Siketsége csak azután derült ki, mikor interjút akartak vele készíteni. Ugyanis ő lett a megye szépe. Eztán lódult meg a szépségipari karrier, királynői nyereménye modelltanfolyam lett. Azóta magabiztosan mozog a kifutón, a színpadon, a kamerák előtt. A 170 centi magas, 52 kilós lány volt már esküvői kiállítás arca, szerepel divatkatalógusokban, újságokban…

Most fejezete be a 10. osztályt. Édesanyja szerint nagy kérdés, lesz-e Fanninak érettségije. Ehhez olyan iskolába kellene beíratni, ahol hallók tanulnak, de a hallássérültek jelnyelvi tolmács segítségével sajátíthatják el az anyagot. Fanni alapítványról álmodik, siket gyerekekkel és szüleikkel foglalkozna. Arról se tett le, hogy kutyákat tenyésszen – állatvédő akart lenni – tolmácsolja anyja, amit Fanni válaszként mutat. Most csivavákat tart, az udvaron 13 szaladgál.

– Nehézségek? – kérdezem őket, mire Ági beletörődve feleli:
– A megyében mindössze egy hivatalos jeltolmács van, a gyerekét neki kell mindenhova kísérni.

Most például az örömbe némi üröm is vegyül. Vajon hogyan jut ki egyedül Spanyolországba, a Miss Intercontinentalra? Szponzort keresnek, aki abban támogatja, hogy édesanyja elkísérhesse az útra.

Volt már, hogy segítőkre találtak. Mostani, korszerű, a társadalombiztosítás által nem támogatott hallókészüléke csaknem kettő és fél millió forintba került (ma egy ilyen készülék – fülenként – 6 millió forint felett jár – a szerk.). Egy pécsi rendezvényszervezéssel, esküvői ruhákkal foglalkozó vállalkozás jótékonysági gálát szervezett, hogy a készülékre a pénzt összegyűjtsék. Sikerült. Mondja, minden elért sikerére büszke, nem cserélné el azokat semmiért. Ám szívét az dobogtatta meg a legjobban, hogy ennek a ruhaszalonnak idén ő lett az arca. Az immár országszerte ismert Fanni így viszonozza, hogy annak idején segítették. – Amikor még senki nem voltam – jeleli.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!