Noha nem egy hitchcocki klasszikus, kellően feszült és fordulatos, a megfejtést az utolsó percekre tartogató bűnügyi fejtörő az Eltitkolt életek, a „svéd Agatha Christie”, Camilla Läckberg bestsellere alapján készült thriller.

 
Megsárgult fotóról felismerni fél évszázada nem látott arcokat

A skandináv filmekben van valami alapvetően hátborsóztató. A napfénytelenség, a tenger felől érkező, ködös-nyirkos levegő, és a szinte sohasem mosolygó emberek olyan fagyos, vészjósló látványt nyújtanak, hogy kevés ideálisabb miliőt tudnánk elképzelni egy thrillerhez, főleg ha még a múltbeli, sötét titkok is előkerülnek a kifakult, ódon faházak pincéiből.

Az első képkockákon egy újszülöttet és boldog, nagy családját látjuk, de már a zene is baljósan indul. Két percre rá Erica (Claudia Galli) szülei életüket vesztik egy halálos autóbalesetben. Fél évvel később megjelenik a házában egy férfi, és azt állítja, hogy a féltestvére, akit édesanyjuk 16 éves korában szült, majd örökbe adott. Az éles eszű, makacs és szkeptikus írónő nem hisz neki, ám két nappal később már hiába keresi, mert a férfit meggyilkolták. Ekkor kezd igazi nyomozásba – rendőr férje háta mögött –, de nincs könnyű dolga: alzheimeres öregekből kell kiszednie hatvan évvel ezelőtti történeteket, és megsárgult fotókról felismertetni fél évszázada nem látott arcokat. Ráadásul tízpercenként meghal valaki az egykori szemtanúk közül, persze nem természetes halállal.

A rendező, Per Hanefjord ügyesen oldotta meg, hogy párhuzamosan látjuk a visszaemlékezéseket és a nyomozást, olykor egymásra vetülő, vagy színátmenettel egymásba folyó képeken, így a régvolt történéseket a gyilkos utáni kutatással egyidejűleg izgulhatjuk végig. A történet pikáns szála az eltitkolt, elhazudott náci múlt, ami az antifasiszta, a II. világháborúban a norvégok oldalán harcoló svédek szemében főbűn. Továbbá van romantikus szál is, ami újabb csavarokkal gazdagítja a szövevényes cselekményt. Bár a film intelligens szórakozást és kellemes borzongást nyújt, egy hibája azért van: alighogy véget ér, mindjárt még ötöt megnéznénk belőle.

(Forgalmazza a Vertgio Média)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!