Ma lép először színpadra a két év négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélt Stohl András. A Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabban épp egy kiközösített, üldözött embert alakít a Nemzetiben.

Stohlt a bíróság egy tavaly májusban ittasan okozott közlekedési balesetért ítélte el az első fokon. A színész felmentésért és enyhítésért fellebbezett. Két kollégáját, Bodrogi Gyulát, Hollósi Fri­gyest, valamint Puskás Tamást, a Centrál Színház igazgatóját, aki a Jó zsaru-rossz zsaru című produkcióban rendezte, kérdeztük az ítéletről és a népszerű művészről.

A tárgyalás előtti nap a Nemzeti Színházban az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik a semmiségbe című produkció ment, melyben Stohl több szerepet is alakít. Kollégája, Hollósi Frigyes szerint, aki szintén fellép az előadásban, mindannyian szorítottak neki azon az estén. Nem tudták, hogy mi történik majd, de a játékán egyáltalán nem érződött az a feszültség, ami különben már régóta megvolt benne. Hollósit meglepte, hogy a bíró a megbánást és az őszinte beismerést csak ilyen kevéssé számította be az ítéletbe. A kollégáit is nagyon megdöbbentette az ítélet. Túl soknak tartják.

Nem akar neveket mondani, mert az nem sportszerű, de tud olyanokról, akik halálos balesetet okoztak, és nem kaptak ehhez fogható büntetést. Stohl természetesen tovább játszik, legközelebb éppen vasárnap, azaz ma szerepelnek együtt a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabban, melyben András egy olyan embert alakít, akit a homoszexualitása miatt közösítenek ki, üldöznek. A produkciót egyébként meghívták a Pécsi Országos Színházi Találkozóra is, ahogy az Egyszer élünk… előadását is. Hollósi úgy tudja, hogy később lesz a másodfokú tárgyalás, ezért az évad végéig és a POSZT-on is játszik Stohl, azaz Buci, ahogy az ismerősei nevezik. Sok mindent nem tud mondani kollégája tettéről, „mindig volt benne a baromságra hajlam, de különben az egyik legbecsületesebb, legmegbízhatóbb ember”. Csak olyan, mint egy kisgyerek, aki hülyeséget csinál. Ezért felfüggesztett börtönbüntetést elegendőnek tartott volna.

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze szerint is az volna a szerencsés megoldás, ha Stohl fel­függesztettet kapna. „Nagyon szereti őt a közönség. Ezt lehet érezni abból is, hogy amikor kimegy meghajolni, jelentősen erősödik a taps. Igen népszerű. És egy nagyon egyenes, nagyon becsületes ember, csak csinált egy hülyeséget. Látszott rajta mostanában a feszültség, de játék közben nem. És az is érződik, hogy igencsak megbánta, amit tett.”

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója, aki a Jó zsaru-rossz zsaru című kétszemélyes darabot is rendezte, melyben Stohl Szabó Győző partnereként lép fel, azt mondja, hogy a baleset előtt két hónappal küldte el neki a darabot, és kérte föl a szerepre. Amire ő boldogan igent mondott. Sokan később azt hitték, hogy már direkt a baleset után kérte fel, mert pikánsnak találta, hogy ebben a szituációban Stohl egy rendőr bőrébe bújik, ráadásul olyanéba, aki huszonnégy óra alatt öt gyilkosságot követ el, majd magát is megöli. A baleset után mindannyian azt érezték, komoly erkölcsi dilemmákat vet fel, hogy most ezt a szerepet játssza. De aztán a próbák jól mentek, és Puskás közelről is megtapasztalhatta, hogy mennyire nagyszerű művelője a szakmájának. Négy hónappal a baleset után kezdtek el próbálni. Annak gyomorszorító tudatával élt nap mint nap, hogy balesetet okozott, és ezért felelősséggel tartozik. A darab több olyan mondatot tartalmaz, ami az ő szájából egészen különös, néha már ijesztő aktualitással szólal meg. Amikor például, arról beszél, hogy ott van az újságok címlapján, és megkérdezi, hogy mit akarnak tőle, majd azt mondja, hogy nem akar mást, mint a családjáért élni, akkor szinte megáll a levegő. Abba, hogy a direktor Stohl személyét különös módon alkalmasnak tartotta erre a figurára, belejátszik, hogy őt olyannak ismeri, akiben nagyon is jelen vannak a nehezen kezelhető indulatok. Ezért is gondolja úgy, hogy a színész képes olyan alakításokra, amelyekre más nem. Ő ritka színészegyénisége korunknak – véli Puskás –, de ez mintha együtt járna a személyiségének ezzel a vonásával. Emiatt okozhatott megint balesetet, csak ennek most mások is kárvallottjai lettek, nemcsak saját maga. De látszik, hogy mélyen bánja a tettét – mondja az igazgató, aki szerint Stohlban igen sok rosszérzés van amiatt, hogy a büntetés mennyire fogja megakadályozni abban, hogy felelősséggel éljen azokért, akikért felelősséggel tartozik, a családjáért, a lányaiért, a feleségéért, és még másokért is. Puskás is úgy látja, hogy hosszú a sora azoknak az embereknek, akik akár halálos kimenetelű balesetet is okoztak, és ezért felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Úgy érzi, hogy Stohl büntetése mindenképpen túlzó. Stohl személyében kivételes tehetségű emberről van szó – állítja. Ha „bevarrják”, a Jó zsaru-rossz zsarut leveszi a műsorról, és amikor visszajön, ő dönti el, hogy akarja-e tovább játszani.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!