Máris tragédia árnyékolja be a birodalmi babavárást, pedig még csak most jelentette be hivatalosan Katalin hercegné állapotos voltát az angol királyi család. Persze találgatások övezik a leendő gyermek(ek) nemét, illetve a trónöröklés mikéntjével kapcsolatban is lehet fogadni.

 

Öngyilkosságot követhetett el az ápolónő, aki kedden két ausztrál rádiós műsorvezető telefontréfájának áldozata lett, és ezzel akaratán kívül kompromittálta Katalin hercegnét és az őt ápoló londoni VII. Edward Király kórházat – írja a brit Guardian napilap. A pénteken egy londoni lakásban holtan talált 46 éves Jacintha Saldanha, kétgyermekes asszony csak azért vette fel a telefont, mert a központos reggel fél hatkor még nem volt szolgálatban. A nem angol anyanyelvű, dél-indiai nővér elhitte, hogy személyesen II. Erzsébet királynő és Károly herceg érdeklődik náluk, és bekapcsolta hívásukat a hercegnét ápoló nővérhez, aki elmondta nekik, amit csak a közeli hozzátartozóknak szabadott volna – hogy Katalin sok folyadékot vesztett, ezért infúziót kap.

A sydneyi kereskedelmi rádió DJ-i utóbb bocsánatot kértek a telefonbetyárkodásért, amelyet ártatlan tréfának szántak. Nem gondolták, hogy bárki komolyan venné őket, hiszen gügyögve beszéltek és nem is brit akcentussal, a háttérben pedig kutyaugatás hallatszott, és a magát Károly hercegnek kiadó rádiós megjegyezte, hogy „mami, meg kellene etetni a corgikat”. Az ápolónő halálának hírére műsorukat leállították, és részvétüket fejezték ki az asszony családjának, akárcsak a hercegi pár, akik közleményben tudatták, meynyire megrendítette őket az eset. Szóvivőjük leszögezte, hogy egy percig sem hibáztatták a kórházi dolgozókat, nem is kérték felelősségre vonásukat.

Az értelmetlen tragédiáról eszünkbe juthat Diana hercegnő halálos balesete is. Nem ez az első alkalom, hogy durva támadás érte a hercegi pár magánéletét – nyáron a címlapokra kerültek Katalin félmeztelen fotói, melyeket egy paparazzó készített a francia Riviérán, miközben a házaspár barátaik villájában pihent. A királyi család ritkán fordul az igazságszolgáltatáshoz, Vilmos szemében azonban ekkor a sajtó túllépett egy határt – ami emlékeztethette őt arra is, ahogy tragikus sorsú édesanyját zaklatták –, ezért beperelte a képeket megjelentető lap kiadóját, és nyert is ellene. Ezzel megmutatta, milyen határozottan lép fel családja védelmében, erre pedig még nagyobb szükségük lesz, ha megszületik első gyermekük. A legmodernebb biztonsági rendszert szerelteti fel a Kensington Palace-ba is, ahová családjával a felújításokat követően jövő nyáron fog beköltözni. A brit királyi család hétfőn jelentette be, hogy Vilmos herceg és felesége gyermeket várnak, miután Katalin hercegné három napra kórházba került nem múló reggeli rosszullétei miatt, amelyet sokan máris az ikerterhesség jelének tekintenek. Még a királynő is csak ekkor tudta meg a hírt, amely nagy boldogsággal töltötte el, akárcsak Károly herceget, aki alig várja már, hogy nagypapa legyen, ezt a BBC-nek is elmondta. Vilmos is kimutatta, milyen gondoskodó férj és lelkes kispapa: minden egyes nap meglátogatta a kórházban feleségét, még virágot is vitt neki. A királynő pedig állítólag csak azért nem ment el a kórházba, mert miatta több emeletet is le kellett volna zárni, és nem akart gondot okozni.

Bár nem erősítették meg hivatalosan, hogy Katalin hercegné ikerterhes, Nagy-Britannia máris ikerlázban ég, mivel ilyesmire 1430 óta nem volt példa a brit trónutódlás történetében. Károly walesi herceg és Vilmos, Cambridge hercege után utóbbi elsőszülött gyermeke lép a harmadik helyre a brit trón várományosai sorában. Az öröklési szabályok szerint amennyiben ikrek születnek, ez az a gyermek lesz, aki elsőként világra jön, méghozzá nemétől függetlenül, miután tavaly októberben eltörölték a nőket az öröklési sorrendből kizáró 300 éves törvényt. Ikertestvére pedig automatikusan a negyedik helyre lép, megelőzve Harry herceget. Ám arra nincs külön szabály, ha császármetszéssel jönnének világra (ami ma már gyakori az ikerszüléseknél), így ez esetben az utódlás már csak azon múlik, hogy a szülész melyik babát segíti világra először. Ez a fontos szerep II. Erzsébet királynő udvari nőgyógyászára, Dr. Alan Farthingra hárulhat, aki három éve áll az udvar szolgálatában, de szülést ebben a minőségben most először vezethet.

A Time magazin szerint a brit fogadóirodákban máris a bébitotó a legnépszerűbb téma. Ha a tippekből indulunk ki, a hercegi pár első gyermeke kisfiú lesz, barna hajjal és kék szemmel, június végén, 3-3,5 kilogrammos súllyal fog a világra jönni, a neve pedig John Charles George Luis Richard lehet, míg ha kislány, szőke lesz, és az Elizabeth Diana Francis Anne Mary nevet kaphatja. A múlt héten még csak 25:1 volt az ikerterhesség oddssza, a héten már 8:1-hez számították, tehát a britek egyre inkább hisznek benne, hogy I. Jakab és Beaufort Johanna gyermekei után csaknem 600 évvel újabb ikerpár születhet a királyi családban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!