Marina Lewycka új kötete Az Eperföldek valójában első regénye alapproblémáját, a bevándorlólét kérdését járja körül. A dél-angliai Kent eperföldjein dolgozó idénymunkások között éppúgy találkozunk kelet-európai, kínai, vagy éppen afrikai bevándorlóval.

 
Marina Lewycka, Eperföldek Budapest, Geopen Kiadó, 2011. Fordította: Szabó Réka Eszter. 406 o., 3490 Ft

Mindannyiuk számára a szigetország jelenti a nagy lehetőséget, azonban az illúziókkal csakhamar le kell számolniuk. A nyelvkönyvek kedélyes, idilli világát hiába is keresnék az angol vidéken, s az ígéretes kaland könnyen rémálommá válhat.

Pontosan ez a történik a regény egyik főhősével, a modern, intelligens, fiatal ukrán Irinával is, akit Vulk, az angolt viccesen törő gengszter elrabol. Andrij, a szintén ukrán bányászfiú bár nem kedveli különösebben az állandóan műveltségét fitogtató lányt, mégis elindul, hogy megkeresse őt. Marina Lewycka lebilincselően fordulatos könyvében nem csak izgalmakban, de humoros fordulatokban sincs hiány. Az írónő úgy tart görbe tükröt a Nyugaton szerencsét próbáló bevándorlók elé, hogy közben az ígéret földjének látszó Angliát sem kíméli. Az Eperföldek az igazán aktuális, cseppet sem vidám téma ellenére is könnyed hangvételű, szórakoztató és okos könyv. 

Marina Lewycka, Eperföldek Budapest, Geopen Kiadó, 2011. Fordította: Szabó Réka Eszter. 406 o., 3490 Ft 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!